IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имигрантите са от полза за ЕС, сочи изследване

През миналата година България и Швеция са били подложени на най-значим имигрантски натиск

15:55 | 11.07.14 г.
Имигрантите са от полза за ЕС, сочи изследване

Имигрантите в ЕС носят полза, а не щети. Това сочат изводите от ново изследване, изготвено от университета във Флоренция и представено днес от Европейската комисия, съобщават от БТА.

През миналата година България и Швеция са били подложени на най-значим имигрантски натиск, сочат данните.

Докладът цели да обори осем най-разпространени стереотипа в отношението към имиграцията в ЕС.

Сред тях са твърденията, че чужденците изземат работни места от местните хора, повишават равнището на безработицата и са нискообразовани.

Статистическите данни показват, че в последните петнайсетина години имигрантите не отнемат работни места от местните хора, защото се заемат с дейност, отбягвана от европейците кореняци. Именно затова присъствието на имигрантите в дадена държава не повишава безработицата, а тъкмо обратното -  намалява я, доказва още изследването.

От проучването става ясно още, че имигрантите предварително избират да се насочат към държави с ниска безработица, тъй като целта им е да намерят работа.

За образованието се отчита, че по-ниско грамотните не дължат слабото си обучение на произхода си, а на равнището на училището, което са посещавали.

„Предразсъдъците към имигрантите и към чужденците, търсещи убежище в ЕС, дава тласък на популистките и националистическите партии“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Имиграцията е много чувствителен въпрос, каза още тя. По нейните думи последиците от заклеймяването на имигрантите в ЕС водят до нежелани политически и икономически ефекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още