Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Индексите в Европа отчетоха ръстове на фона на положителните икономически данни

Акциите на Philips поевтиняха с 3,6 на сто, въпреки че компанията отчете огромен ръст на тримесечната печалба

Индексите в Европа отчетоха ръстове на фона на положителните икономически данни

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха първата сесия за седмицата на зелена територия, подкрепени от оптимизма около корпоративните отчети и положителните икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,26 на сто до 440,2 пункта.

Германският показател DAX отчете ръст от 0,11% до 15 296,34 пункта.

Френският измерител CAC прибави 0,28% към стойността си, покачвайки се до ниво от 6275,52 пункта.

Британският индекс FTSE записа ръст от 0,35% до 6963,12 пункта.

Икономистите обърнаха внимание на икономическите данни от региона. Германският бизнес климат се подобри с по-малко от очакваното през април, тъй като третата вълна от заразени с COVID-19 и проблемите с доставките на компоненти в индустриалния сектор забавиха възстановяването в най-голямата европейска икономика.

Индексът на бизнес климата на Института за икономически изследвания Ifo нарасна до 96,8 пункта от 96,6 пункта през март. Анкета на анализаторите на Ройтерс показа очаквания за по-голямо увеличение до 97,8 пункта.

По отношение на коронавируса Европейската комисия (ЕК) предприе официални правни действия срещу AstraZeneca поради недостатъчните доставки на ваксината на компанията, съобщи говорител на комисията. 

Още по темата

"Комисията започна миналия петък правна процедура срещу компанията AstraZeneca въз основа на нарушения на предварителното споразумение за покупки", заяви говорителят на ЕС Стефан Де Кeерсмeкер, добавяйки, че акцията е започнала от името на 27-те страни членки.

AstraZeneca предизвика гнева на ЕС през януари, когато заяви, че няма да може да предложи на блока броя очаквани първоначално дози. До края на първото тримесечие компанията достави 30 милиона дози на страните от ЕС, вместо 100 милиона дози, заложени в нейния договор. Недостигът силно възпрепятства ваксинационните кампании в страните от ЕС. Брюксел се ядоса и заради факта, че закъснения в доставките за Великобритания и други държави няма.

Акциите на Philips поевтиняха с 3,6 на сто, въпреки че компанията отчете огромен ръст на тримесечната печалба и повиши очакванията си за 2021 г., докато коронавирусната пандемия стимулира търсенето на болнично оборудване и лични здравни устройства.

Нидерландската компания за здравни технологии заяви, че печалбата от основния ѝ бизнес е нараснала със 74% през първото тримесечие до 362 млн. евро, при 9% ръст на сравнимите приходи, с което е надминала значително очакванията на анализаторите.

Шведското дружество за недвижими имоти Fadege се озова на дъното на индекса Stoxx 600, след като акциите му поевтиняха с 3,9 на сто заради разочароващ тримесечени отчет.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Лагард: Инфлацията в САЩ ще има ограничен ефект в еврозоната