IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Европа приключват седмицата със слаби ръстове

Икономическите данни от региона бяха в центъра на фокуса на инвеститорите

19:40 | 09.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето европейски фондови борси приключиха последната сесия за седмицата с минимални ръстове, след като отчетоха рекордно високи стойности през предходната сесия на фона на продължаващите проблеми с ваксинациите срещу коронавирус, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,08 на сто до 437,23 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 0,21% до 15 234,16 пункта.

Френският измерител CAC се покачи с 0,06% до 6169,41 пункта.

Британският бенчмарк FTSE се понижи с 0,38% до 6915,75 пункта.

Икономистите обърнаха внимание на икономическите данни от региона. Продажбите на дребно в Италия нараснаха рязко през февруари след понижението от предходния месец, тъй като в някои части на страната бяха премахнати ограниченията заради пандемията от коронавируса и отново бяха отворени магазините за стоки, които не са от първа необходимост.

европейски европейски

Индексът на търговията на дребно се е увеличил с 6,6% през февруари на месечна база, след като се понижи с 3% през януари, показват данни на статистическата агенция на страната Istat.

В същото време Германия и Франция отбелязват през февруари неочакван спад в промишленото производство, което предполага, че ограниченията заради коронавируса все повече увреждат части от икономиката, които до момента бяха стабилни, съобщава Bloomberg. 

Производството в Германия се е понижило с 1,6% спрямо предходния месец, изненадвайки всички икономисти с изключение на трима, които очакваха спада в проучване на Bloomberg.

Производството във Франция се е свило с 4,7%, без промяна остава нивото му в Испания.

На коронавирусния фронт - Европейската агенция по лекарствата обяви, че е започнала повторен анализ на ваксината на Johnson & Johnson (J&J) срещу коронавирус заради данни за кръвни съсиреци при имунизирани хора. Четири сериозни случая на съсиреци и ниски тромбоцити – един от които завършил със смърт, са се появили след ваксиниране с препарата на Johnson & Johnson. Решението става факт, след като ЕМА откри възможна връзка между другата векторна ваксина, одобрена в ЕС - тази на AstraZeneca, и образуването на съсиреци при имунизирани.

Отделно от ЕМА заявиха в петък и че все още нямат достатъчно доказателства за безопасността на руската ваксина „Спутник V“, за да я одобрят за използване.

При индивидуалните акции книжата на германския производител на лубриканти Fuchs Petrolub поскъпнаха с 4,8 на сто, след като Baader Bank повиши оценката на акциите му от „продава“ на „купува“.

Цената на акциите на британската компания за доставка на храни Deliveroo се понижи с 9,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още