IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Европа затвориха на зелена територия

Пазарите в Германия, Швейцария, Дания, Норвегия, Белгия и Австрия бяха затворени

19:54 | 24.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По-голяма част от основните европейски борсови индекси завършиха първата търговия за седмицата на зелена територия, тъй като инвеститорите продължиха да се фокусират върху проблемите с инфлацията и геополитиката, предаде CNBC.

Пазарите в Германия, Швейцария, Дания, Норвегия, Белгия и Австрия бяха затворени за официалния празник Whit Monday.

Британският показател FTSE и френският CAC 40 завършиха сесията с около 0,5% повишение.

Британската Royal Mail отчете ръст на цената на акциите си от 4,5%.

Лошата серия за британската компания за туристически резервации Trainline обаче продължава. След като преди дни дружеството се озова на дъното на Stoxx 600, като акциите ѝ изтриха 23% от стойността си, днес спадът бе 5,5%.

Търговията бе повлияна и от новината, че Европейският съюз призова постоянния представител на Беларус в ЕС Александър Михневич заради инцидента в Минск със самолет на Ryanair. На борда на самолета е бил беларуският журналист Роман Протасевич, обвинен в родината си за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза, след като отразява протестите в Беларус в канала Nextra Live в Instagram.
След принудителното кацане в Минск, самолетът е продължил по маршрута си и вече се е приземил успешно във Вилнюс, но вече без беларуския журналист на борда.

Междувременно водещите индекси на фондовите пазари в САЩ започват седмицата с ръстове, подкрепени от представянето на технологичните компании. Настроение дават и надеждите за икономическо съживяване.

Водещите индекси на азиатските фондови пазари също записаха ръстове в първата сесия за седмицата, макар че инвеститорите държат под около новите случаи на коронавируса в някои азиатски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още