IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство се повишава леко и в ЕС, и в еврозоната

В България се отчита спад по този показател на месечна база, но сериозен ръст на годишна

13:16 | 14.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната се увеличава леко с 0,5% на месечна база през април, показват сезонно коригираните данни на Евростат. За сравнение, коригираните данни за предишния месец апоказват повишение от 0,2%.

В целия Европейски съюз (ЕС) също се отчита лек ръст, макар и по-слаб – 0,2% през април спрямо увеличение от 0,3% през предишния месец.

На годишна база през април и в двата региона се наблюдава ръст на индустриалното производство, но доста по-слаб спрямо предишния месец. И в еврозоната, и в ЕС растежът се забавя до 1,4%, докато през март на годишна база достига 2,2% и 2,7%.

Според Евростат ръстът в еврозоната и в ЕС на месечна база се дължи на увеличеното производство на енергия (съответно от 4,7% и 3,6%). В зоната с единна валута се отчита и ръст от 0,6% на производството на трайни потребителски стоки, но в ЕС в този сектор се наблюдава спад от 0,1% през месеца. Производството на капиталови стоки също отбелязва понижение и в двата региона съответно от 0,7% и 0,8%.

Най-голямо е месечното повешение на индустриалното производство в Ирландия (7,7%), Малта (2,9%) и Португалия (2,0%), а най-сериозно понижение е отчетено в Словакия (-10,9%), Люксембург (-3,1%) и Гърция (-2,9%). В България също се отчита спад – от 1,3%.

Увеличенията на годишна база се дължат на ръстовете в производството на трайните потребителски стоки в еврозоната (4,6%) и на междинните стоки (3%). Негативно обаче се е отразило производството на енергия заради спад от 0,1%.

Подобни са тенденциите и в ЕС като цяло, като там повишението се дължи най-вече на междинните стоки (3,8%) и на трайните потребителски стоки (3,7%). Енергията и тук има негативно влияние заради дори по-силния спад от 0,9%.

На годишна база най-добре се представя производственият сектор в Латвия (9,6%), Естония (9,5%) и Словения (7,8%).Намаления са регистрирани в Люксембург (-3,3%) и Словакия (-3,2%). България отчита ръст от 4,8% на индустриалното производство спрямо април 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още