Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Индустриалното производство в еврозоната и в ЕС се разширява силно през август

В България се отбелязва растеж от 0,4% на месечна база

Индустриалното производство в еврозоната и в ЕС се разширява силно през август

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната е нараснало с 1,4% на месечна база през август, показват сезонно изгладените данни на Евростат. За сравнение, коригираните данни за миналия месец показаха повишение от 0,3% на месечна база.

В Европейския съюз (ЕС) като цяло се отчита дори по-сериозно увеличение от 1,7% през август спрямо ръст отново от 0,3% през предишния месец.

На годишна база през август и в двата региона се наблюдава сериозно повишение на индустриалното производство, и то ускорявайки се спрямо предишния месец. В еврозоната се отчита растеж от 3,8%, а в ЕС – 3,9%, докато ръстът на годишна база в двата региона през юли е бил съответно от 3,2% и 3,1%. Прогнозата за еврозоната бе за ръст от 2,5 на сто.

Според данните на Евростат в еврозоната почти всички сектори са отчели ръст през август, а в ЕС повишението важи за всички сектори. Растежът и в еврозоната, и в целия съюз на месечна база се дължи основно на капиталовите стоки, съответно от 3,1% и 3,2%, на трайните потребителски стоки (1,3% и 1,2%), на междинните стоки (1,2% и 1,0%) и енергетиката (0,2% и 0,7%). Повишението на нетрайните потребителски стоки в ЕС е от 0,4%, а в еврозоната остава без промяна.

Най-високо е месечното повишение на индустриалното производство в Чехия (14,3%), Малта (5,4%) и Португалия (4,7%), а най-сериозен спад се наблюдава в Холандия (-2,3%), Швеция (-1,8%) и Франция и Финландия (по -0,4%). В България се отбелязва растеж от 0,4%.

Увеличението на годишна база в еврозоната се дължи основно на ръстове в междинните стоки (5,3%) и капиталовите стоки (4,9%). Подобни са тенденциите в ЕС, като там повишението на междинните стоки е от 5,3%, а на капиталовите – от 5,5%.

На годишна база най-добре се представя индустриалното производство в Литва (13,1%), Латвия (12,1%) и Румъния (10,3%). В България ръстът е от 4,9%.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (2)

1
 
1
 
2
Mavi Goz до: lyusien
преди 2 месеца
Има една още по-добра в статията по-надолу - главният икономист на ЕЦБ не иска да спира печатницата. Това е залог за бъдещи още по-добри новини, особено в сектора на надуваемите артикули.... :lol:
1
 
0
 
1
преди 2 месеца
Нова добра новина за европейската икономика

Още от Европа
Християнсоциалният съюз преизбра Хорст Зеехофер за свой лидер