Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Индустриалното производство в еврозоната се свива с 1% през януари

В България обаче секторът отчита повишение от 0,4%

Индустриалното производство в еврозоната се свива с 1% през януари

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната се свива с 1% през януари спрямо декември 2017 г., става ясно от сезонно коригираните данни на Евростат. За 28-те страни членки на Европейския съюз производството в индустрията отчита спад от 0,7%.

За сравнение през декември в еврозоната и ЕС имаше регистрирано повишение от съответно 0,4% и 0,3%. На годишна база през януари индустриалното производство в еврозоната обаче расте с 2,7%, а в ЕС – с 3%.

Свиването с 1% на промишленото производство в еврозоната на месечна база се дължи на по-малкото производство на енергия с 6,6%, на стоки за дълготрайна употреба с 1,9% и на междинни стоки с 1%. В същото време производството на капиталови стоки нараства с 1,2%, а на нетрайни потребителски стоки с 0,1%.

В Европейския съюз спад на месечна база е отчетен при производството на енергия с 3,3%, на стоки за дълготрайна употреба с 1,4%, на междинните стоки с 0,6% и на стоките за дълготрайна употреба с 0,3%. 

Още по темата

Сред държавите-членки на Европейския съюз най-голямо е понижението при промишленото производство през януари в Холандия – с 5,7%, в Румъния – с 2,9%, и Испания – с 2,5%. С най-голям ръст пък се отличават Португалия – 2,5%, Естония – 1,9%, и Дания – 1,8%.

Растежът с 2,7% на индустриалното производство в еврозоната през януари 2018 г. на годишна база е в резултат на повишаването на производството на капиталови стоки с 8,5%, на междинните стоки с 5,1%, на потребителските стоки за дълготрайна употреба с 3,8%. Производството на енергия пък се свива с 10,4%.

В ЕС сред причините за ръста на индустриалното производство на годишна база са по-голямото производство на капиталови стоки с 8,3%, на междинните стоки с 5,1%, на стоките за дълготрайна употреба с 4,2% и на стоките за нетрайна употреба с 2,7%. Спадът в производството на енергия пък достига 7,4%.

Промишленото производство през януари 2018 г. спрямо същия период година по-рано расте с 8,5% в Румъния, със 7,7% в Естония и със 7% в Швеция. На годишна база производството се свива в Холандия – с 6,6%, Малта – с 1,7% и Гърция – с 1,6%.

В България индустриалното производство забавя темпа си, отбелязвайки повишение през януари от 0,4%. За сравнение през декември ръстът у нас е бил 0,9%. На годишна база индустриалното производство в България е нараснало с 3,6%. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Тони Блеър и Тереза Мей влязоха в остър публичен спор за Brexit