Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Индустрията в ЕС е спечелила 24 млрд. евро от търговия с въглеродни емисии

Циментовата, нефтохимичната и стоманената индустрия се облагодетелстват най-много от системата за търговия с емисии от 2008 до 2014 г.

Индустрията в ЕС е спечелила 24 млрд. евро от търговия с въглеродни емисии

Снимка: архив Ройтерс

Индустрията на Европейския съюз (ЕС) е спечелила 24 млрд. евро от програмата за ограничаване и търговия с емисии, която има за цел да намали вредните емисии, поставяйки цена върху замърсяването, показват данните на консултантска фирма в сферата на околната среда.

Компаниите в циментовата, нефтохимичната и стоманената индустрия са спечелили най-много от системата за търговия с емисии от 2008 до 2014 г., според резултатите от проучване на CE Delft, поръчано от екологичното лоби Carbon Market Watch.

Европейската индустрия е получила твърде много търгуеми квоти от правителствата в ЕС безплатно, твърди холандската CE Delft, цитирана от Bloomberg.

Още по темата

11-годишната програма, която е най-голямата програма за ограничаване и продажба на вредни емисии в света, е водещият механизъм на Европа за налагане на лимити за замърсяване върху компании, които притежават общо 12 хил. съоръжения. Правителствата раздават или продават квоти, за да покрият всеки метричен тон въглероден диоксид, който компаниите емитират. Някои представители на индустрията са получили повече безплатни квоти, за да не се преместят на места с не толкова строги ограничения на емисиите.

Енергоемките индустрии призовават политиците да продължат разпространението на безплатни квоти на компаниите, за да спрат релокацията на фирми, познато като изместване на въглеродни емисии. Европейските регулатори сигнализират, че правилата, които забраняват релокация на компаниите, трябва да продължат да действат.

Откритията на доклада „развенчават мита в индустрията за изместване на въглеродните емисии“, казва Фемке де Йонг, директор по политиките на ЕС в базираната в Брюксел Carbon Market Watch. Групата иска ЕС да реформира пазара на въглеродни емисии, като постепенно премахне разпределението на безплатни квоти и ускори преминаването към пълното им предлагане на търгове.

Реалната печалба за целия блок вероятно е по-висока, тъй като в проучването са включени само 19 от всички 28 страни, казва Carbon Market Watch.

Изследването на CE Delft заключава още, че компаниите прехвърлят несъществуващи разходи за въглеродни квоти върху клиентите си. Компаниите освен това могат да внасят по-евтини квоти за намаляване на въглерода, познати като компенсации, и след това да продават безплатните си квоти от ЕС, за да генерират печалба.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси започват седмицата с оптимизъм