IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната и Европейския съюз остава без промяна през юли

България отчита най-слаба инфлация в Европейския съюз

12:33 | 17.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Инфлацията в еврозоната остава без промяна на годишна база през юли – на ниво от 1,3%, в сравнение с юни 2017 г., сочат последните данни на Евростат, публикувани в четвъртък.

В сравнение със същия период на миналата година обаче се отчита сериозно ускоряване, като инфлацията в региона тогава е било на ниво от едва 0,2%.

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) през юли също остава без промяна на равнище от 1,5% на годишна база спрямо предишния месец.

В сравнение със същия период на миналата година обаче и тук се наблюдава ускоряване, като през юли 2016 г. инфлацията е била на същото ниво като в зоната с единна валута – 0,2%.

Две страни отчитат дефлация през юли на месечна база – Ирландия (-0,2%) и Кипър (-0,1%). Най-слаба инфлация пък отбелязват България и Финландия (по 0,6%).

Най-силно увеличение на потребителските цени е регистрирано в Литва (4,1%), Естония (3,9%), Латвия и Обединеното кралство (по 2,6%).

Спрямо юни 2017 г. годишната инфлация се е забавила в четири страни членки, останала е без промяна в осем и се е ускорила в 16.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали услугите за настаняване (+0,10 процентни пункта), пакетните почивки (+0,06 пр.п.) и въздушният транспорт (0,05 пр.п.). Негативно пък са се отразили телекомуникациите (-0,11 пр.п.), зеленчуците (-0,05 пр.п.) и плодовете (-0,04%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Не съм статистик, но имам един *** въпрос. Някой има ли идея как са изкарали евроинфлацията на ниво само 1.3%, защото като погледне човек таблицата, само на око средното ниво би трябвало да е поне 1.5%?Защо не отчетем по-висока инфлация и по-добро изпълнение на целта от 2%, ами така скромно отчитаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още