Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Инфлацията в еврозоната и в ЕС се забавя и през юни

В България инфлацията е била близо до средното ниво за ЕС, показват данните на Евростат

Инфлацията в еврозоната и в ЕС се забавя и през юни

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в еврозоната се е забавила на годишна база през юни – до 1,3% спрямо 1,4% през май, сочат последните данни на Евростат, публикувани в понеделник, само броени дни преди заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък. 

В сравнение с миналата година обаче се отчита сериозно ускоряване, като инфлацията в региона тогава е била на ниво от 0,1%.

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) през юни също се е забавила до 1,4% на годишна база спрямо 1,6% през предишния месец. Спрямо същия период на миналата година обаче и тук се наблюдава ускоряване, като през юни 2016 г. инфлацията е била на същото ниво като в зоната с единна валута – 0,1%.

Най-бавен ръст през юни отчита инфлацията в Ирландия (-0,6%), Дания (0,4%) и Румъния (0,7%). Най-бързо ускорение пък се наблюдава в Литва (3,5%), Естония и Латвия (по 3,1%).

В България инфлацията през юни е била близо до средното ниво за ЕС – 1,1%.

Спрямо май 2017 г. годишната инфлация се е забавила в 18 страни членки, останала е без промяна в три и се е ускорила в шест.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали услугите за настаняване (+0,08 процентни пункта), пакетните почивки (+0,06 пр.п.) и тютюневите изделия (+0,04 пр.п.). Негативно пък са се отразили телекомуникациите (-0,10 пр.п.), социалната защита (-0,04 пр.п.) и хлябът и зърнените храни (-0,03%).

Инфлацията е един от индикаторите, на базата на който ЕЦБ ще вземе решение за лихвите в еврозоната, както и за стимулиращата си програма. Прогнозата на анализаторите са, че лихвите във валутния съюз няма да бъдат променени преди септември. 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европа
Филип Хамънд обеща да ускори строителството на жилища в новия си бюджетен план