IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING се върна към печалба през четвъртото тримесечие

Холандската компания обмисля две първични публични предлагания, с които да се раздели със застрахователния си бизнес

15:49 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
ING се върна към печалба през четвъртото тримесечие

Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Groep NV се върна към печалба за четвъртото тримесечие, която обаче се оказа по-слаба от очакваното заради големите разходи за разделянето на банковия и застрахователния й бизнес. 

Нетната печалба на базираната в Амстердам компания за трите месеца до 31 декември възлиза на 433 млн. евро в сравнение със загуба от 712 млн. евро преди година, предава Bloomberg. Това се оказа по-малко от очакваната от анализатори печалба от 537 млн. евро.

ING, която е създадена от сливането на застрахователя Nationale Nederlanden и NMB Postbank Group през 1991 г., се готви да продаде застрахователните си операции. Това бе условието, поставено от Европейския съюз, за да може компанията да получи държавна помощ по време на финансовата криза.

Компанията обмисля две първични публични предлагания – едно за европейското и азиатско застрахователно подразделение и едно за застрахователния си бизнес в САЩ.

По думите на главния изпълнителен директор на ING Ян Хомен предлаганията на акции ще се проведат най-вероятно през 2012 г. в зависимост от пазарните условия. Подготовката за тях ще е основен фокус през 2011, заедно с връщането на заема на холандското правителство.

Спасяването на ING включваше 10 млрд. евро държавна помощ и трансфер на щатски ипотечни книжа за 21,6 млрд. евро.

Компанията върна 5 млрд. евро от получената помощ през декември 2009 г. и ръководството се надява да се разплати с държавата през тази година.

Акциите на ING поевтиняха с 1,2% до 8,87 евро на борсата в Амстердам днес. Цената им се е вдигнала с 22% тази година, което дава на компанията пазарна оценка от 34 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още