Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Интерфакс: Газпром увеличава дела си на пазара в Европа

Според изчисления на агенцията през тази година руският гигант е доставил над 163 млрд. куб. м природен газ в ЕС и Турция

Въпреки всички усилия на европейските институции да намалят зависимостта на ЕС от руския газ Газпром увеличава дела си на пазара в Европа и в Турция, показват изчисления на „Интерфакс“.

Очакванията са, че през 2015 година делът на газовата компания ще се повиши с един процентен пункт до 31,2%.

Още по темата

Изчисленията на агенцията са на база на достъпните данни на Международната агенция за енергетика за потреблението на газ в Европа и Турция за първите девет месеца на годината. Според прогнозите на анализаторите в Interfax Global Energy за последното тримесечие потреблението в Европа се увеличава с 4%, а в Турция – с 1 на сто.

Така общото потребление на природен газ в Европа и Турция през тази година ще се повиши до общо 522,8 млрд. куб. метра, или с 4,5% повече от потреблението през 2014 година (малко над 500 млрд. куб. метра).

По данни на Газпром до декември износът на природен газ за страните от ЕС е 159,3 млрд. куб. метра, като само през декември износът достига 15,4 млрд. куб. метра, или с около 33% повече спрямо миналия декември.

Руският газов гигант изчислява отделно износът към Литва, Латвия и Естония, макар и те да са част от ЕС. През тази година доставките към тези три страни е 3,9 млрд. куб. метра природен газ.

Така общият износ на газ за ЕС и Турция е в размер на 163,2 млрд. куб. метра, или 31,2% от общото потребление на природен газ на двата пазара (522,8 млрд. куб. метра), изчисляват от информационната агенция. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Премиерът обсъди напрежението около Украйна с посланиците от ЕС