Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Инвеститор активист натиска Shell да раздели бизнеса си

Според мотивите за раздялата така ще има яснота за стратегията на компанията

Инвеститор активист натиска Shell да раздели бизнеса си

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg 

Хедж фондът Third Point на Даниел Льоб придоби дял на стойност от над 500 млн. долара от Royal Dutch Shell и настоява петролният гигант да раздели бизнеса си, за да привлече инвеститори, пише The Wall Street Journal. С покупката си хедж фондът е един от големите инвеститори в Shell, коментират източници на изданието.

Third Point управлява активи за 19 млрд. долара.

С писмо до акционерите, до което има достъп WSJ, от компанията предлагат Shell да се раздели на две компании - в едната да останат традиционните дейности като добивът и преработката на петрол, а в другата - зелени инициативи, като например поставянето на соларни панели по покривите на жилищни сгради, както и други дейности, които могат да привлекат устойчиви инвестиции.

Според мотивите за това е, че така ще има яснота за стратегията на компанията, както и ще може да привлича инвеститори от различни области.

Още по темата

Инициативата на активиста Льоб е поредната в петролните среди. През май Engine №1 спечели места в борда на Exxon Mobil и настоя за промяна на политиката на компанията и намаляване на инвестициите в изкопаемите горива.

Shell е по-активен от Exxon по отношение на зелените инициативи и намаляването на емисиите. На този етап не е ясно дали предложението на Льоб ще бъде подкрепено. Самият инвеститор поясни, че двете страни в момента са в процес на преговори. От Shell коментираха само, че регулярно преразглеждат своята стратегия за развитие и са отворени за диалог с акционерите си, включително и с Third Point.

Анализатори посочват, че акционерите може да харесат идеята, защото през последните години няма много голяма подкрепа за хибридните модели управление. Те искат яснота в ценностите на компаниите. Тактиката за разделяне на бизнеса не е новост в Европа - Eni и испанската Repsol вече отделиха своите нисковъглеродни дейности.

Follow This, обединяваща интересите на акционери в петролни компании, включително и Shell, обаче са скептични за тази идея. По-добре е да наберем възможно най-много пари от съществуващия бизнес и да ги инвестираме във възобновяема енергия, коментира представителят на компанията Марк ван Баал.

Климатичните промени стават все по-важна част при взимане на решение за инвестиции през тази година. Много финансови институции отказват да финансират индустрии, които замърсяват, а екологични организации настояват бизнеса да предприема по-сериозни действия за опазване на околната среда.

Увеличава се и институционалният натиск към петролния бизнес за намаляване на емисиите. Представители на петролния бизнес, включително и от Shell и Exxon, бяха разпитани по-рано тази седмица в комисия към американския Конгрес за ролята на изкопаемите горива за глобалното затопляне.

През май нидерландски съд постанови, че Shell трябва да има по-големи амбиции за намаляване на емисиите - с 45% до 2030 година. Малко преди това от компанията показаха своите планове да се насочат към зелени дейности, като например инвестиции в биогорива и станции за зареждане на електромобили, заедно с намаляване на добивите на петрол.

В изпълнение на тази стратегия компанията продаде дял от перспективния Пермски басейн в САЩ на ConocoPhillips.

Пазарната капитализация на Shell се изчислява на близо 200 млрд. долара, сочат данните на S&P Capital IQ.

Петролната индустрия беше тежко засегната от пандемията. Shell например трябваше да намали дивидентите за своите акционери - действие, което компанията направи за първи път от Втората световна война насам.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Страните от ЕС още търсят общо решение за цената на тока