IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите настояват големите петролни компании да последват примера на Repsol

Испанската енергийна компания взе решение да сведе до нула количествата парникови газове от своята дейност до 2050 г.

16:12 | 04.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите аплодираха решението на испанската компания Repsol да намали нетните емисии на въглерод до нула до средата на века, заявявайки, че се надяват, че петролното дружество ще окаже натиск върху своите конкурентни да последват примера му в борбата срещу изменението на климата, пише Ройтерс.

Най-големите петролни и газови компании в света, известни още като т. нар. Big Oil, са подложени на силен натиск не само от екологичните групи, но и от инвеститорите, за да спазят целите, определени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне. 

В понеделник Repsol се превърна в първата водеща енергийна компания, която се ангажира да постигне целта за свеждане до нула на емисиите, изпреварвайки в това отношение Royal Dutch Shell, която обяви, че ще се стреми да намали наполовина емисиите до 2050 г.

Няколко компании си поставят краткосрочни цели за намаляване на емисиите чрез ограничаване на изтичането на газ, но никоя не е поставила дългосрочни цели за намаляване, които да нахвърлят или дори да доближават тези на Repsol.

Целите на Repsol обхващат 95% от всичките ѝ емисии, включително от горива, продавани на клиенти. Освен това тя ще отпише 4,8 млрд. евро (5,3 млрд. долара) от своите активи, свързани с петрол и газ, отразявайки по-ниските перспективи относно цената на петрола и газа.

Компаниите от сектора увеличават производството на природен газ, който се счита за едно от най-малко замърсяващите изкопаеми горива, както и генерирането на енергия от възобновяеми източници като слънцето и вятъра, чието потребление се очаква да скочи през следващите десетилетия, тъй като търсенето на електроенергия продължава да расте.

Repsol заяви, че рязко ще увеличи своя капацитет за производство на електроенергия от нисковъглердони източници до 2030 г., отчасти чрез разширяване на бизнеса си с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Изгарянето на изкопаеми горива стои зад около две трети от глобалните емисии на парникови газове. Емисиите, свързани с енергетиката, се повишиха с 1,7% през 2018 г., според Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още