IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите все още гледат с любов към Европа

Технологичните инвестиции на континента достигат рекордно високи нива, но броят на ПЧИ отбелязва спад за първи път от шест години насам, сочи проучване на EY

20:32 | 08.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на проектите, създадени от преките чужди инвестиции (ПЧИ) в България през миналата година, е 43. Като цяло страната ни отчита повишение на техния брой спрямо 2017 г., когато те бяха 33.

Само в дигиталния сектор броят на проектите с чуждестранни вложения е 15 и по това изпреварваме някои държави членки на Европейския съюз като Дания, Италия, Чехия, както и Турция. Това сочат данните от  най-новото проучване на Ernst & Young, което показва каква е атрактивността на Европа към инвеститорите, като анкетата засяга сферата на технологиите, съобщиха от българския офис на консултантската компания.

България на картата на инвеститорите

Създадените нови работни места в нашата страна вследствие на ПЧИ са 7398 – с 37% повече спрямо 2017 г.
Наличието на работна сила с умения в областта на технологиите е от критична важност при вземането на решения относно местоположението на инвестициите, отчитат от Ernst & Young.

От там напомнят, че традиционно най-големите инвеститори в България са Германия, която е създала 5375 работни места, САЩ - с 618 работни места, и Великобритания - със 195 работни места. Новосъздадените позиции от ПЧИ в нашата страна са предимно в сферата на бизнес услугите, информационните технологии, транспорта и логистиката.

Тенденция

Преките чужди инвестиции (ПЧИ) в дигиталния сектор са се увеличили повече от два пъти през последните пет години –  от 510 проекта те са достигнали 1227.

Седем европейски града попадат в класацията на 20-те най-атрактивни технологични хъба в света. 

Технологичните инвестиции в Европа достигат рекордно високи нива, докато общият брой на преките чужди инвестиции отбелязва спад от 4% за първи път от шест години насам. Проектите от ПЧИ са общо 6356 през миналата година. Независимо от това намаление, нивата на инвестициите остават на второто си най-високо ниво от 2000 г. насам, когато EY започва да събира тези данни.

Нагласата на инвеститорите, обаче, е песимистична, като едва 37% от компаниите, обект на проучването, предвиждат повишаване на атрактивността на Европа през следващите три години. Това е спад спрямо прогнозата от миналата година, когато 50% от инвеститорите са предвиждали повишаване на привлекателността на Европа.
Технологичният сектор, обаче отказва да се подчини на тази тенденция. През 2018 г. броят на проектите от ПЧИ се увеличава до рекордно ниво от 1227 (увеличение от 5% спрямо предходната година). Растежът се движи основно от компании от САЩ, откъдето идват 37% от дигиталните проекти за ПЧИ в Европа през миналата година.

ПЧИ са силни също и в традиционни за Европа сектори: през 2018 г. общият брой на проектите в транспорта, машиностроенето и химическата промишленост се увеличава с 4% до 1729 проекта.

Според Анди Болдуин, управляващ съдружник на EY за Европа, Близкия Изток, Индия и Африка, въпреки че европейският пазар продължава да бъде привлекателен за глобалните инвеститори, основно благодарение на големината и разнообразието си, в момента се наблюдава ефектът от Brexit и други събития, свързани с политическа и икономическа несигурност, които водят до влошаване на оптимизма на инвеститорите спрямо Европа.

“През последните три години историческо конкурентното предимство на Великобритания спрямо ПЧИ ерозира, до голяма степен заради Brexit. Въпреки че конкурентните предимства, като гъвкавия пазар на труда и върховенството на закона, продължават да съществуват, несигурността, която е налице вече три години, кара инвеститорите да търсят други възможности за инвестиции. Подходът на „изчакване в очакване на резултат“ по отношение на преговорите за Brexit вече не е актуален за инвеститорите“, коментира той.

По думите му Франция продължава да напредва по линия на ПЧИ, независимо, че това се случва с по-бавни темпове. “В момента тя се изравнява с Великобритания, но ако програмата на реформи на Макрон продължи, вероятно ще успее да я изпревари през финансовата 2019 година. Инвеститорите обаче са обезпокоени по отношение на лидерството на основния играч и зависимостта от него. В Германия проектите за ПЧИ, които задвижват експортната машина, забавят темпо заради притесненията за потенциална търговска война в резултат от асиметричния търговски баланс“, посочва Болдуин.

Той е на мнение, че за да продължи да привлича ПЧИ и да запази инвестиционната енергия, Европа трябва да продължи да развива силните си страни: защита на неприкосновеността на данните, плановете за единен дигитален пазар и стабилен данъчен режим.

“Европа трябва да продължи да инвестира в технологии и да предоставя достъп до гъвкава и квалифицирана работна сила, което представлява двигателят на ПЧИ. Това означава, на първо място, инвестиции в дигитални умения за бъдещето и създаването на физическата инфраструктура, от която се нуждаят технологичните компании, като например суперскоростна интернет свързаност", съветва Анди Болдуин и напомня, че Европа бележи огромен напредък, но все още има какво да направи, за да запълни пропуските в технологичните умения и в регулацията на технологичния сектор. "Ако може да се постигне това, Европа ще привлече повече инвестиции, ще създаде повече работни места и ще се радва на икономически просперитет.”


                                
Картата на инвестициите през 2018 г.

Проучването на Ernst & Young, показва, че двете най-големи икономики в Европа, Великобритания и Германия, които заедно привличат приблизително една трета от ПЧИ на континента, са привлекли 13% по-малко инвестиции, отколкото през предходната година (съответно 1054 и 973 проекта за ПЧИ).

Неблагоприятното представяне на Великобритания се дължи на спада от 35% в ПЧИ в сектора на производството (до 140 проекта). В допълнение броят на новоразкритите централи, които отварят високоплатени работни места с висока стойност, намалява наполовина - от 98 през 2017 г. на 48 през 2018 година. 

Анализът на проучването показва, че традиционно силните за Германия сектори също са повлияни: в страната беше отчетен спад от 7% в производството в автомобилния сектор, основно поради увеличаващите се притеснения, свързани с Brexit без сделка, митата, наложени от САЩ, и забавянето на търсенето в Китай.

Франция, която отчете забележителен растеж в ПЧИ от 31% през 2017 г., отбеляза едва 1% растеж през 2018 г. За първи път обаче, през последната година във Франция бяха създадени повече проекти за научно-изследователска и развойна дейност (НИРД) и производство (съответно 144 и 339 проекта), отколкото в която и да било друга европейска държава.

Обратно, ПЧИ се проявява като основна движеща сила за работните места в други западноевропейски и централно- и източноевропейски държави, независимо от политическата несигурност в някои от тях. Сред първите десет европейски дестинации за ПЧИ забележими позитивни резултати се отчитат от Испания (32%), Белгия (29%), Полша (38%), Турция (14%) и Ирландия (52%).

Извън първите десет, Италия отчита увеличение от 63% в ПЧИ спрямо предходната година, което представлява най-бързият ръст на ПЧИ сред първите 20 държави в Европа.

Редица държави отчитат голям, двуцифрен спад в ПЧИ: Холандия, (-32%), която, въпреки свиването, запазва мястото си сред първите десет инвестиционни дестинации; Швеция, (-32%); и Чехия, (-51%).

Забавят се инвестициите на САЩ в Европа

Въпреки че САЩ са традиционно силен инвеститор в Европа, американските ПЧИ се увеличават едва с 3% през миналата година, което представлява спад със средно 8% спрямо предходните четири години. Намалението се дължи основно на данъчната реформа в Съединените щати, въведена през декември 2017 г., както и репатрирането на активи и работни места от американските мултинационални компании. Въпреки това, САЩ остават най-големият инвеститор в Европа с 22% дял в ПЧИ през 2018 г.

Вътрешноевропейските инвестиции продължават да са основна движеща сила за ПЧИ в Европа, независимо от лекото намаление от 2% спрямо предходната година. Инвестициите в Европа извън континента, обаче намаляват с 8%.

Европейското състезание в областта на технологиите

Европейският технологичен сектор е в пика на своето развитие – броят на новите ПЧИ се увеличава до рекордно високо ниво от 1227 през 2018 г. (нарастване от 5% спрямо предходната година), констатират в Ernst & Young. Като цяло през последните пет години ПЧИ се увеличават повече от два пъти – от 510 на 1227 проекта.

Проучването е категорично, че дигиталният сектор е най-важният двигател за бъдещия растеж на Европа (39% от инвеститорите са убедени в това), следван от чистите технологии (25%) и енергетиката и комуналните услуги (21%).

През 2018 г. Великобритания е привлякла по-голямата част от ПЧИ в европейския дигитален сектор (288), въпреки спада от 10% спрямо предходната година. Германия и Франция следват с малка разлика, привличайки съответно 218 и 171 ПЧИ в дигитални проекти (+2% и -2% спрямо предходната година).

Ирландия (72 проекта) и Испания (70 проекта) също са сред петте най-популярни дестинации в дигиталния сектор. 

На въпроса кои градове предлагат най-добра възможност за създаването на следващ технологичен гигант, инвеститорите нареждат Лондон на четвърто място в света, след Сан Франциско (Силициева долина), Шанхай и Пекин. Берлин се нарежда на седмо място в света и на второ в Европа, а Париж – на 12-о в света и на трето в Европа. 

Инвеститорите посочват Лондон, Берлин, Париж, Стокхолм и Амстердам като петте най-атрактивни технологични хъба в Европа.

Болдуин споделя: „Със стабилния си, бърз растеж и силната си привлекателност за инвеститорите от САЩ, технологиите са огромният залог на Европа. Сближаването на технологиите, процесите, данните, активите и хората създава центрове по иновации в цяла Европа. Свидетели сме на това как големи европейски градове, които привличат хора с актуални умения извличат ползи от индустрии като селско стопанство, производство, финансови услуги, здравеопазване, транспорт.

Той обаче е убеден, че за да се конкурира с огромните суми, които се инвестират в технологии в САЩ и Китай, Европа трябва да се разграничи и да засили своята конкурентоспособност. Европейските компании и държавни лидери трябва да се фокусират върху създаването на конкурентна и стабилна среда, основана на балансирани регулации. "Правителствата и бизнесът трябва да обединят сили и да действат целенасочено, за да се справят с недостига на квалифицирани кадри в Европа и да подсигурят подходящите технологични умения на съществуващата работна сила“, категоричен е управляващият съдружник на Ernst & Young.

Технологичните умения помагат за вземане на инвестиционни решения

94% от анкетираните инвеститори посочват за „изключително важно“, или „важно“ условие за избор на следващата инвестиционна дестинация наличието на работна ръка с технологични умения. Те посочват също качеството на образованието и разходите за персонала като други ключови фактори за избор на местоположение на инвестициите.

“Наличието на дигитални умения се посочва като най-важен фактор за перспективите за растеж и рентабилност. Европа трябва да гледа на това като на възможност и да създаде среда, която привлича таланти с изключителни дигитални умения", смята Болдуин и информира, че в момента европейските компании търсят конкретно хора с умения в областта на киберсигурността, големите бази данни и анализа на данни, изкуствения интелект и роботиката. "Недостигът е именно на хора с подобни умения, които са от критично значение за дигиталната трансформация. Ако компаниите не отдадат същия приоритет по отношение на кадрите, какъвто отдават на дигиталната трансформация на бизнесите, те са изправени пред сериозен риск да се превърнат в морално изостанали компании.”
 
Поучителна история

Инвеститорите все още гледат с любов към Европа, като 56% от анкетираните компании посочват Западна Европа като една от първите три дестинации за своите дейности – минимално увеличение спрямо 53% през 2017 г. Съществува обаче разминаване по отношение на конкретните планове, като едва 27% от анкетираните компании планират да установят или разширят операциите си в Европа през тази година, значително по-малко от 35%, които са планирали да направят това през миналата година. Проучването установява, че инвестиционните планове в момента са на най-ниското ниво за последните седем години.

Наблюдава се и по-малък оптимизъм сред инвеститорите. Едва 37% от анкетираните компании прогнозират подобрение в привлекателността на Европа през следващите три години. Това е значително по-малко спрямо 50%, които са заявили това през предходната година. Този спад се дължи основно на забавящото се производство и плановете за ПЧИ във веригите за доставка. Едва 10% от анкетираните компании планират да инвестират в производство, вериги за доставки и логистични проекти тази година, в сравнение с 16% през миналата.

30% от компаниите заявяват, че Париж е един от трите най-атрактивни европейски града за инвестиции, в сравнение с 37% през предходната година, докато едва 25% посочват Лондон, в сравнение с 34% през миналата. Столицата на Обединеното кралство води само с 1% пред Берлин в класацията за привлекателност – рязка промяна спрямо предходната година, когато Лондон имаше преднина от 10%.

Геополитическите притеснения подкопават ПЧИ в Европа

Геополитическите рискове са спирачка за плановете за ПЧИ на инвеститорите: 38% (с 8% повече спрямо 2017 г.) посочват Brexit като един от трите най-големи риска, които ще влияят на привлекателността на Европа през следващите три години. Политическата нестабилност в Европейския съюз, подемът на популизма и тенденциите за протекционизъм се нареждат на второ и трето място съответно, като най-сериозни притеснения за инвеститорите.

Според 42% от анкетираните компании най-висок приоритет за Европа трябва да бъде реформата в икономическото управление, която да гарантира устойчив икономически растеж. 32% добавят, че ЕС трябва да засили международната си роля.

Болдуин заявява, че в момента ставаме свидетели на това как геополитиката и продължителната политическа нестабилност могат да породят намаление на инвестициите и дори загуба на инвестиции. “Независимо от бъдещите промени, Великобритания и Европа трябва да запазят конкурентното си предимство и привлекателност. В противен случай глобалните инвеститори ще вложат ценните си средства в други по-стабилни и също толкова привлекателни пазари“, твърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още