IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорг Асмусен защити програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации

Тя е част от ролята ни на централна банка и е в съзвучие със законодателството на Европейския съюз, твърди членът на управителния съвет на ЕЦБ

22:40 | 11.09.12 г.
Йорг Асмусен защити програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен защити новия план на финансовата институция за изкупуване на държавни облигации с твърдението, че управлението на кризи е ключова част от нейната роля, а програмата се придържа към законодателството на Европейския съюз, съобщи MarketWatch.

“Управлението на кризи и ... запазването на финансовата стабилност е съществена част от нашата роля като централна банка, която в крайна сметка служи за изпълнението на нашия мандат“, каза Асмусен в реч в университета на Франкфурт.

През миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги подкрепи пазарите, обявявайки агресивен план за закупуване на потенциално неограничено количество държавни облигации на държавите с най-големи проблеми в еврозоната при строги условия.

Програмата, известна като „Открити парични транзакции“ (Outright Monetary Transactions), „е създадена с гарантиране на пълна съгласуваност с европейското законодателство и по-конкретно със забраната за парично финансиране“, смята Асмусен.

Той подчерта, че „строгите условия са ключови“ и предупреди, че програмата не представлява заместител на структурните реформи и консолидирането на бюджетите от страна на правителствата.

Инструментите за управление на кризите на централната банка „в крайна сметка имат своите ограничения от гледна точка на ефекта и законността“, добави членът на управителния съвет на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още