IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер: Преговорите за Brexit може да не започнат на 19 юни

Според представители на ЕС след изборите във Великобритания Мей се намира в не особено проста ситуация, но трябва бързо да се състави правителство

11:35 | 09.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер прогнозира, че преговорите за Brexit може да не започнат на 19 юни, както бе предвидено, съобщиха Ройтерс и AFP. Той предупреди, че ако Великобритания се сдобие със слабо и лошо правителство, преговорите за Brexit ще бъдат лоши и за двете страни.

Британският премиер Тереза Мей изгуби своя залог, коментира европейският комисар за икономиката и финансите Пиер Московиси, цитиран от AFP.

Мей се намира в една не особено проста ситуация, защото не се знае каква ще бъде конфигурацията на правителството, каза Московиси. Що се касае до нейните потенциални съюзници, тя може да намери такива в лицето на ирландските юнионисти, но дори и така ще има едно изключително кратко правителство, посочи европейският комисар.

Германският заместник-външен министър Михаел Рот каза, че сега ЕС е длъжен да започне колкото се може по-скоро преговорите за Brexit. Имаме по-малко от 2 години да договорим Brexit, така че не трябва да губим време, добави дипломатът.

Френският премиер Едуар Филип заяви, че резултатите от вота във Великобритания са изненада, но допълни, че те не поставят под въпрос Brexit. Британците изразиха своята воля, те гласуваха и дадоха мнозинство на консерваторите, но то е относително и това е в много аспекти форма на изненада, каза той. Но не съм сигурен, че трябва да тълкуваме резултатите от този вот, като поставящи под въпрос позицията, изразена суверенно от британците, за Brexit, допълни той.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка каза, че Великобритания трябва бързо да състави правителство, тъй като вече бяха изгубени няколко месеца от преговорите за Brexit. Надявам се, че съставянето на ново правителство няма да отнеме много време, заяви той.

Същевременно британски медии съобщиха, че Тереза Мей няма намерение да подава оставка.

Според данни от преброени бюлетини в 646 избирателни окръга партията на Мей печели 315 места в парламента при необходими 326 за абсолютно мнозинство, а лейбъристите получават 261 места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още