IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран може да спре петролните доставки за Европа преди ембаргото

Законопроект за спиране на доставките може да влезе в иранския парламент още в неделя, е заявил говорителят на комисията по енергетика

11:14 | 26.01.12 г. 4
Иран може да спре петролните доставки за Европа преди ембаргото

Иран заплаши да изпревари европейското ембарго за внос на петрол от близкоизточната държава, прекратявайки своя износ за Европа незабавно, като подобен ход може да засегне тежко в икономическо отношение слабите държави от южната част на континента, съобщи Financial Times.

През тази седмица Европейският съюз одобри забрана за вноса на суров петрол от Иран от 1 юли, което бе отлагане с 5 месеца спрямо искането на САЩ, за да осигури време Гърция, Испания и Италия да намерят алтернативни източници на доставки. Една трета от закупувания от Гърция петрол е ирански.

Длъжностни лица в Мадрид, Атина и Рим вече завиха, че ще използват отлагането, за да се обърнат към други доставчици, включително към Саудитска Арабия, Русия и Ирак.

Говорителят на комисията по енергетика към иранския парламент Емад Хосейни е заявил, че депутати в Техеран са приключили работата си по законопроект за прекратяване на търговията с петрол със Западна Европа.

„Ако планът бъде одобрен, правителството ще бъде длъжно да спре продажбите на петрол за Европа преди ЕС да реализира петролното си ембарго срещу Иран“, е казал Хосейни пред полуофициалната иранска информационна агенция Mehr. Той е посочил, че законопроектът може да влезе в парламента в неделя.

Няколко други видни ирански законодатели са направили подобни предложения, след като вестник Kayhan, чийто редактор се назначава от върховния ирански лидер аятолах Али Хаменей, публикува редакционна статия в сряда, която призовава парламента да изпревари европейското ембарго.

„Защо да не спрем износа на петрол за европейските държави и да ги заменим с други многочислени потребители, които са готови да купуват?“, се пита в статията.

През миналата година ЕС е купувал средно по 600 000 барела ирански петрол дневно, което представлява около една четвърт от общия износ на близкоизточната държава. Най-големият потребител на ирански петрол е Китай с около 500 000 барела дневно.

Анализатори бяха предупредили, че Иран може да реагира на европейското ембарго със свое, което би тласнало цените на суровината нагоре.

В бележка до клиенти на JPMorgan от миналия месец ръководителят на отдела за изследвания на горивата Лоурънс Ийгълс написа, че „колкото по-скоро се въведат по-строги санкции на петролния пазар, толкова повече нараства възможността Иран да действа пръв“.

„Ако Иран преустанови износа за ключови държави, изпреварвайки въвеждането на по-строги санкции, намаляването на предлагането може да дойде по-бързо, отколкото очакват пазарите, а това ... би увеличило опасенията в тази област“, посочи тогава Ийгълс, който е и бивш високопоставен служител на Международната агенция по енергетика.

За момента остава неясно какъв би бил реалният ефект от евентуален изпреварващ ход на Иран. Френската компания Total, която през миналата година е купувала средно по 80 000 барела ирански петрол дневно, обяви, че е спряла покупките от Иран.

През последните седмици Иран заплашваше да блокира Ормузкия проток, ако бъде въведено ембарго върху износа на петрол от страната, застрашавайки една трета от доставките по света, извършвани с танкери. До момент обаче близкоизточната държава не е предприела ефективни действия в тази насока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
MarginCall
преди 12 години
Е, то па в Иран една зима...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Е че кой воюва зимата. На стелтовете им замръзва антирадарното покритие при минусови температури :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Едва ли ще дочака лятото...! Само се чудя, когато започне тупурдията, Китай така ли ще гледа как му спират трайно кранчето на нефта...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Работата е ясна, на лято ще има нова война =]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още