Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ирена Котовска: ЕС се намира в процес на демографски преход

Именно демографският преход е в основата на много от дисбалансите в днешния свят, посочи от своя страна проф. Дейвид Коулман

Ирена Котовска: ЕС се намира в процес на демографски преход

Снимка: Pixabay

Страните от Европейския съюз (ЕС) се намират в процес на демографски преход. Това каза проф. Ирена Котовска, Институт за статистика и демография, Варшавски университет по икономика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Дейвид Коулман, професор по демография в Оксфордския университет, Великобритания, посочи, че именно демографският преход е в основата на много от дисбалансите в днешния свят. 

Още по темата

Според гостите увеличаването на по-възрастното население за сметка на намаляващата работна сила е един от най-сериозните проблеми за множество страни.

„Много е важно да мислим как да използваме намаляващата работна сила“, отбеляза Коулман, като добави, че при добро здраве на служителите пенсионната възраст може да се повиши. По негови думи това може да се случи чрез подобряване на условията на живот.

Котовска сподели мнението, че при увеличаване на пенсионната възраст се поражда социално недоволство. „Това се случи съвсем наскоро във Франция, през 2012 г. имахме подобен случай в Полша“, припомни тя.

„Трудно е да убедите хората, че те трябва да адаптират живота си към новите предизвикателства, свързани с населението“, коментира тя.

Според нея за преодоляване на обезлюдяването в някои региони е необходимо да се помогне на хората, които все още живеят в тях, по отношение на достъпа им до различни услуги и възможностите за работа.

„Трябва да мислим как да спрем изтичането на хора от тези региони“, отбеляза Котовска.

Гостите обаче не смятат, че промените по отношение на демографията са заплаха за демокрацията.

„Демографският преход се получава, когато населението става по-богато, по-заможно и по-добре образовано. Демокрацията се увеличава с увеличението на равенството и това води до подобряване на живота за всички“, заяви Коулман.

Според него появата на популистки партии не се дължи на отслабващата демокрация, тъй като лидерите им не се обявяват срещу нея. „По-скоро тези движения отразяват страховете и опасенията на хората“, заяви експертът.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
уникални предложения, но да не спираме до там ... нека се намали и въззраста за почване на работа ... примерно 14. Така даже ще отпадат повече от училище и ще се облекчи бюджета за образование ... уин-уин ситуация!
4
 
7
 
1
преди 6 месеца
Ирена Котовска: ЕС се намира в процес на демографски преход

Мда, медиите винаги могат да изкарат една кървава война като митинг за спасението на седемточковите калинки.

Още от Европа
Швейцария отхвърли отмяната на споразумението с ЕС за свободно движение на хора