IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландците искат референдум за фискалния съюз

72% от ирландците искат договорът за фискален съюз в еврозоната да бъде подложен на референдум

14:46 | 30.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландците искат референдум за фискалния съюз

Ирландското правителство е подложено на все по-силен натиск да проведе референдум за фискалния съюз в еврозоната, след като проучване на общественото мнение разкри, че три четвърти от избирателите искат евентуалното споразумение да бъде подложено на обществено гласуване, съобщава Financial Times.

Проведено в неделя проучване разкрива, че според 72% от ирландците новият договор, който предвижда затягане на бюджетните правила за 17-те страни от еврозоната, трябва да бъде подложен на референдум.

Около 40% от участниците в проучването на Sunday Business Post заявяват, че ще подкрепят договора, 36% са против, а 24% все още не са взели решение по въпроса.

На днешната си среща в Брюксел лидерите на европейския съюз (ЕС) вероятно ще финализират текста на новия договор.

По време на преговорите Дъблин се противопоставяше на задължителното интегриране на новите правила в конституциите на страните от ЕС, тъй като за подобно решение в Ирландия е необходим референдум.

Правителството иска да избегне евентуален референдум, който според анализаторите ще прерасне в протестен вот срещу налаганите през последните 4 години бюджетни икономии.

Не липсват и сигнали за нарастващи антиевропейски настроения в страната. В края на 2010 г. Ирландия беше спасена от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), в резултат на което трябва да се придържа към строгите условия, наложени от международните си кредитори.

Ирландският премиер Енда Кени заяви, че ще проведе референдум единствено ако това се изисква от ирландската конституция. Той планира да проведе консултации по въпроса с министъра на правосъдието, след като договорът бъде одобрен.

Дали ирландският закон изисква провеждането на референдум или не е сложен юридически въпрос, свързан с това дали се предвижда прехвърляне на правомощия от Дъблин към международните институции или не.

През 1987 г. икономистът Реймънд Кроти успешно оспори в съда правителствено решение да не се провежда референдум за Единния европейски акт (Single European Act) - първата основна ревизия на Договора от Рим от 1957 г. за създаване на Европейската икономическа общност (ЕИО).

От тогава за всяка съществена промяна на европейското законодателство в Ирландия се провежда референдум.

Шин Фейн - политическата партия, представляваща интересите на Ирландската републиканска армия начело с Джери Адамс - заплаши да атакува във върховния съд всяко решение, което не предвижда провеждането не референдум – стъпка, която може да доведе до месеци на несигурност в цяла Европа.

Миналата седмица няколко ляво ориентирани групи, включително Шин Фейн, Обединеният ляв алианс, Работническата партия и Eirigi стартираха „Кампания срещу договора за бюджетни икономии“ с искането за референдум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още