IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия може да опита да прехвърли цената за спасяването на банките си на ЕС

Дъблин може да поиска Европейският фонд за финансова стабилност да поеме част от средствата, които ирландското правителство вече е отпуснало на банките

17:02 | 18.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландия може да опита да прехвърли цената за спасяването на банките си на ЕС

Ирландия може да опита да прехвърли част от цената за спасяването на банките си, възлизаща на 62 млрд. евро, към спасителния фонд за еврозоната, в случай, че европейските политици позволят на спасителния фонд директно да изкупува дялове от банки, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с проблема.

Дъблин може да поиска Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) да поеме част от 20,7 млрд. евро, които ирландското правителство вече е отпуснало за спасяването на Allied Irish Banks Plc., посочват пожелали анонимност източници на Bloomberg.

По-рано този месец ирландският финансов министър Майкъл Нуунън намекна, че може да използва EFSF, за да си върне част от 29-те милиарда евро, които правителството му осигури за спасяването на Anglo Irish Bank Corp. - първата банка в страната, която беше национализирана.

Три години след като спаси банките си - решение което принуди Ирландия да потърси международна финансова помощ - сега страната иска да се възползва от EFSF със задна дата в случай, че европейските лидери позволят на фонда да инвестира директно в европейския банков сектор. Нуунън заяви, че ирландските банки нямат нужда от допълнителен капитал.

„Целта е фондът да може да се използва от европейски банки, които имат нужда от свеж капитал“, казва Колм Райън, директор на Goodbody Stockbrokers в Дъблин. Според него Ирландия може да успее да рефинансира Anglo Irish. Като се има предвид, че правителството вече е рекапитализирало банките си, не мисля, че ще бъде толкова лесно да използваме фонда със задна дата, допълва той.

На 7 септември Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че през 2013 г. правителственият дълг на Ирландия ще достигне 118% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната – сума равна на 200 млрд. евро. През 2007 г. дългът на Ирландия беше едва 25% от БВП.

Говорител на ирландското финансово министерство вчера заяви, че Ирландия „обмисля всички възможности“, докато на 6 октомври Нуунън коментира, че обмисля предоговаряне на цената за спасяването на Anglo Irish. Все още, посочва министърът, не са водени разговори за това „дали можем да се върнем в играта ретроспективно“.

Ирландия инжектира в банковата си система 46 млрд. евро, преди да получи 85 млрд. евро помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС). В последствие Дъблин предостави на банките си още 16,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още