IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландската икономика нарасна изкуствено с над 26% през 2015 г.

Рекордният ръст се дължи на данъчни инверсии, които нереално увеличават БВП

17:37 | 12.07.16 г. 2
Ирландската икономика нарасна изкуствено с над 26% през 2015 г.

Ирландската икономика е нараснала с повече от една четвърт през миналата година, след като редица компании преместиха данъчните си адреси в страната, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 26,3%, в сравнение с по-рано обявения растеж от 7,8%, показват данните на Националната статистическа служба. Ревизираните данни се дължат на "по-пълна и актуална информация" спрямо тази, която е била на разположение по-рано тази година.

През първото тримесечие икономиката нарасна с 2,3% на годишна база. Икономистите прогнозираха ръст на БВП от 7,3%, показва средната прогноза в проучване на Bloomberg.

„Ние сме малка икономика и ако имаме голямо увеличение на активите, се случва това“, заяви Майкъл Конъли от Националната статистика в Дъблин. 

Данъчните инверсии изкуствено уголемяват икономиката на Ирландия, като глобалните печалби на компании, преместили централите си в страната, се приемат за част от брутния национален доход (БНД) на страната. От 2008 г. насам корпоративните премествания са подсилили БНД с около 7 млрд. евро, показват данните на Министерство на финансите.

Нетният износ през първите три месеца на тази година се повишава с 11,2%, но инвестициите намаляват с 16,1%.

Финансовият министър Майкъл Нунан заяви, че съотношението на дълга към БВП сега се очаква да бъде около 80%, значително по-ниско от очакванията за 88% в летния икономически доклад, публикуван миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Е тя нали цялата западна икономика на това се крепи :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Чрез счетоводни трикове към растеж :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още