IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия одобри споразумението по случая Icesave

Правителството на страната продължава с опитите да премахне една от основните пречки за приемането на Исландия в ЕС

20:18 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия одобри споразумението по случая Icesave

Парламентът на Исландия одобри нов план за изплащане на компенсации на Великобритания и Холандия във връзка с фалита на исландската банка Icesave преди три години, предава Франс прес. Новото споразумение е било одобрено от 63-местния законодателен орган с 44 гласа "за", 16 "против" и 3 "въздържали се".

Правителствата на Великобритания и Холандия настояват Исландия да им изплати 4 млрд. долара, след като първоначално се намесиха, за да компенсират собствените си граждани, изгубили пари при фалита на банка Icesave, подразделение на Landsbanki, през есента на 2008 година.

Депутатите също така отхвърлиха предложение за референдум относно новото споразумение.

Предишното споразумение бе категорично отхвърлено на референдум през март. Тогава гласоподавателите изглежда се опасяваха, че сумите (които трябва да бъдат изплатени - бел. ред.) ще "задушат" икономическото възстановяване на Исландия, при положение, че страната и без това е затънала в големи дългове.

Преразгледаното споразумение подлежи на одобрение от президента Олавур Гримсон. Миналия път той наложи вето, позовавайки се на опасенията на гласоподавателите, изразени чрез референдума.

В интернет петиция срещу споразумението събра 32 000 подписа, представляващи 10 процента от населението на североатлантическата държава.

В споразумението се съдържат условия за таван на годишните плащания и фиксирани лихви до средата на 2016 година, когато се предвижда да започнат вноските. Очаква се плащанията да приключат до 2046 година.

"Това бе най-добрата сделка, която можехме да получим по това време", заяви през декември ръководителят на исландският преговорен екип Лий Буххайт след постигането на новото споразумение.

Разрешаването на случая Icesave ще позволи на Исландия да се съсредоточи изцяло върху преговорите за членство в ЕС, отбелязва ДПА.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още