IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия понижи основната лихва за осми път тази година

През януари тази година основният лихвен процент беше 10 на сто, сега вече е 4,5 на сто

15:02 | 08.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия понижи основната лихва за осми път тази година

Исландската централна банка понижи основната си лихва с един процентен пункт от 5,5 до 4,5 на сто. Това е осмото понижение тази година, съобщава Ройтерс.

След срива на исландската финансова система в края на 2008 година, който принуди банката да повиши основната си лихва до рекордните 18 на сто, ставките постепенно се понижават в опит да се даде тласък на икономиката, пострадала от банковите сътресения.

Политиката по понижение на лихвения процент започна през януари, когато основната лихва бе цели 10%. Възможност за това дадоха забавянето на инфлацията и стабилизирането на исландската крона след бурния период през миналата година.

Добрата новина за страната е, че тя вече е вън от рецесията, след като икономиката нарасна с 1,2% през третото тримесечие. На годишна база обаче икономиката на страната се свива с 1,6%.

През второто тримесечие исландската икономика отчете спад главно заради свиването на инвестициите от страна на бизнеса.

Преди две години исландското правителство остави задлъжнелите исландски банки да фалират, за да не падне върху данъкоплатците финансовото бреме за спасяването на финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още