IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия започна преговори за присъединяване към ЕС

Експерти предполагат, че е възможно в началото на 2012 г. страната да стане 28-та членка на ЕС

17:48 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия започна преговори за присъединяване към ЕС

Исландия официално започна преговори за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви днес Стивън Ванакере, министър на външните работи на Белгия, която сега е ротационен председател на ЕС.

По думите на Ванакере „това потвърждава, че ЕС не изпитва умора от разширяването си и възнамерява да продължи този процес. Това ще послужи за пример и за европейските амбиции на други страни и на първо място на балканските“, подчертава той, цитиран от Итар-Тасс.

Ванакере е посочил, че на Исландия й предстоят редица реформи за присъединяването към ЕС, сред които хармонизиране на правната система с тази на ЕС, законодателни реформи в областта на конфликта на интереси и др.

Исландия вече е член на безвизовото Шенгенско пространство и европейската единна икономическа зона. Страната подаде официално заявка за присъединяване към ЕС и еврозоната през 2009 г.

Официалната позиция на ЕК е, че „нивото на хармонизация на исландското законодателство с това на ЕС е много високо, в т.ч. в икономическата, политическата и юридическата сфера“. Затова ЕК препоръча да се премине незабавно към преговорите по приемане на страната в ЕС, като се пропуснат по изключение подготвителните етапи.

Основните разногласия между Исландия и ЕС са относно разпределянето на квотите за риболов, както и за изплащането на компенсации на Великобритания и Холандия заради банкрута на банката Icesave.

Европейски експерти предполагат, че преговорният процес за присъединяване на Исландия ще протече за рекордно кратки срокове и е възможно в началото на 2012 г. страната да стане 28-та членка на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още