IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландският модел за борба с кризата е под въпрос

Все повече исландски политици твърдят, че исландският модел за справянето с финансовия колапс е мит

11:02 | 04.03.13 г. 12
Исландският модел за борба с кризата е под въпрос

За много хора Исландия е олицетворение на модела за стравяне с драматична финансова криза чрез фалит на банките, обезценяване на валутата и контрол върху капитала, в полезността на който Рейкявик успя да убеди дори и Международния валутен фонд. Все повече исландски политици обаче твърдят, че исландският модел за справянето с финансовия колапс е мит, особено в контекста на прилагането му като възможен модел за спасяването на Кипър, пише FT.

“Дали има исландски модел за решаването на проблемите на банките? Моето заключение е, че по-скоро не“, коментира Мар Гудмундсон, управител на централната банка на страната.

През есента на 2008 г. трите най-големи банки в Ислания - Kaupthing, Landsbanki и Glitnir, чиито активи взети заедно надхвърлят 10 пъти размера на икономиката на страната, бяха оставени да фалират, вместо да бъдат спасявани, а кредиторите им – защитавани.

Гудмундсон обаче подчертава, че има огромно неразбиране на цялата ситуация и Рейкявик всъщност епохарчил доста, за да спаси банковата система. Данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) потвърждават, че Исландия е наляла в банковия сектор повече средства от всяка друга държава с проблеми в Европа, с изключение на Ирландия.

Исландски експерти наскоро изчислиха, че кризата е струвала на данъкоплатците 20-25% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а по думите на Гудмундсон икономическите последици от рухването на финансовата система са били много по-драматични, отколкото е изглеждало.

„Мит е, че Исландия е позволила на банките да се провалят напълно, както и че другите държави трябва да направят същото и това няма да има последствия“, коментира управителят на централната банка на страната. Опасността за банковата система не е отминала, тъй като все още не са решени много искове, предимно на хедж фондове и кредитори.

Друга голяма въпросителна за страната се поражда от управлението на валутния курс. За разлика от държавите от еврозоната, Исландия успя да елиминира голяма част от проблемите си чрез обезценка на националната валута. Повишаването на разходите за вносни стоки обаче, което се отрази и на потребителските цени, при отслабена валута е нож с две остриета, тъй като повечето заеми са свързани с инфлацията, отбелязва изданието.

Тласъкът на износа също не беше чак толкова голям, колкото се очакваше, посочи Гудмундсон. „Ниският обменен курс на кроната дава тласък на износа, това е абсолютно вярно. Ръстът му обаче е по-нисък, отколкото се очакваше. Обезценяването на валутата все пак не създава повече риба“, коментира той.

Това отвори дебат в страната за приемането на нова валута, като освен еврото беше рпедложен и канадският долар. „Ако имахме друга валута, щяхме да имаме повече стабилност“, коментира финансовият министър на Исландия Катрин Юлиусдотир.

Друг мит според Гудмундсон е свързан с мерките за контрол на капитала – ограниченията върху потоците валута към и извън страната. Той определя тази мярка като успешна само в известен смисъл, а според местната конфедерация на работодателите контролът върху капитала е „голяма грешка и не е стратегия за излизане от кризата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
Ибн ал Кан
преди 11 години
Същностна черта на капитализма е 'носенето на отговорност'.Всичко останало не е капитализъм, а форма на корпоративна монархия и тоталитаризъм.Когато в една икономическа с-*** започнат да ни замерват с обяснения от вида 'прекалено голям е за да фалира', 'ама знаете ли как щял да тръгне икономиката надолу' и т.н. глупости трябва да ви е пределено ясно, че става въпрос за ТЯХНОТО оцеляване, а не за ВАШЕТО :)И за по-убедително са вързал към тяхната издънена лодка хиляди дребни съдби, като ЗАЛОЖНИЦИ, за да бъдат по-убедителни :)Нещата са прости: едни хора яко са се омацали, но искат всички да платят за безотговорността им :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
замени "работникът" с "потребителя", а производството вече не ползава "голи ръце" и там всъщност е центъра на проблема, за който все още няма решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
tati
преди 11 години
А защо трябва да се правят тези салта и премятания ???? Не е ли по добре да се вдигне покупателната възможност на работещото население ???. Аз ще Ви дам пример - милионерите собственици - работодатели да сгъват по малко лев във джоба си и да развържат кесията на заплатите защото ако го няма НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО - РАБОТНИКЪТ май ще духат супата !!!!!!! кой ще им работи ???? -не вярвам собственикът сам да има такава производителност на труда - със ДВЕТЕ СИ ГОЛИ РЪЦЕ да произведе цялата продукция ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 10
Lucifer
преди 11 години
Едва ли е необходимо човек да много умен и да чете чак толкова книжлета, достатъчно е да не е толкова глупав, за да разбере че именно това е същността на капитала - да се самоизяжда от неистова алчност, способноста му да концентрира всички ресурси в свои ръце до полуда и изобщо не им пука за останалия 95% свят че ще погине в нищета. Просто се ужасяват единствено от мисълта че няма после от кого да продължат да цицат. Като двигател на прогреса егоизмът и алчноста са наистина изключителна сила, но без контрол се самоизяждат, за това е нужна постоянна регулация. Исландския модел е добър опит за саморегулация на алчноста, и макар да мисля че е правилен, явно не е достатъчен, трябва по-жесток контрол, иначе балоните и кризите ще стават все по-мащабни и безконечни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
sisiko
преди 11 години
Пич, препоръчвам ти книгата" Властелините на финансите" за да разбереш колко грешиш. А и хахото , ти е дал също добра книга. Великата депресия 1929 и сегашната "по-велика депресия" не се различават , напротив страшно си приличат.И за двете са виновни бъркотиите на централните банкери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
В крайна сметка какво стана?Има ли въобще някакъв нов модел (исландски) или просто това са предъвкване на стари, известни и постоянно повтаряеми неща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
Прочети книгата на Робърт Пректър Победи финансовата криза и виж какво е написъл човека за цикличността и колко много си приличат кризите. Вярно е, че всяко нещо си има нюанси - има голяма разлика между Първата и Втората световна война например, но общото е това, което оставят войните - смърт и разушения. По същия начин и кризите имат нюанси, но оставят едно и също нещо - фалити, безработица и преразпределение на пазари.И тази криза, рано или късно ще свърши, когато доверието межде пазарни и финансови играчи , между кредитори и кредитирани се възстанови. Когато на дъното всичко слабо фалира и изгорят купища виртуални пари. Тогава ще дойде ред на новия разстеж, на нови кредитни бумове и балони. Това е то цикличността и не се случва за първи, нито за последен път! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
trade2win
преди 11 години
Кризата, която започна в края на 2007 г. е нещо ново и непознато за всички наши съвременници. Никой от големите финансовите играчи, никой от анализаторите корифеи и никой от участниците на пазара няма такава криза в своето портфолио, за да може да направи дори и частична съпоставка за това как биха могли да се развият събитията. Дори нещо повече криза с такъв мащаб изобщо не се е случвала досега в историята на човечеството.Често пиша по тези въпроси в боя блог: http://trade2win.blog.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ZawHeR
преди 11 години
ИсландскияТ модел....Все пак той е подлогът в изречението. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още