IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Истанбул

Войник на Халифата“ е отговорен за атаката, се казва във видео

10:36 | 02.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Терористичната организация „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в нощен клуб в Истанбул в нощта на посрещането на нова година, предава Ройтерс.

„Войник на Халифата“ е отговорен за атентата, става ясно от публикувано в понеделник видео обръщение в интернет. 

"В продължаващата, благословена операция на Ислямска държава срещу защитниците на кръста, в Турция един героичен воин на халифата нанесе удар в един от най-прочутите нощни клубове, където християните празнуваха своя вероотстъпнически празник", се казва в изявлението на ИДИЛ.

Припомняме, че при въоръжено нападение в събота срещу неделя в един от най-големите нощни клубове в центъра на турския град Истанбул загинаха 39 души, включително 16 чужденци, а броят на ранените е 69, от които четири са в тежко състояние. Сред убитите са граждани на Русия, Франция, Саудитска Арабия, Тунис, Ливан, Йордания, Либия и Израел. Сред ранените има и българска гражданка. 

Атаката е била извършена от мъж, дегизиран като Дядо Коледа, в момент, когато между 700 и 800 души са празнували вътре Нова година.

Властите в южната ни съседка все още не са заловили извършителя и негови сподвижници. 

Същевременно италианският в-к Stampa пише, като се позовава на специалния си пратеник в Истанбул Джордано Стабиле, че във връзка с нападението са били разпитани 63 души, заподозрени, че са част от клетки на ИДИЛ в Турция. Така разследващите са стигнали до подозрението, че нападателят е от Централна Азия, от Киргизстан или Узбекистан. Преди това се твърдеше, че нападателят може би е от арабски произход. Според пратеника на Stampa разследващите дори разполагали с име на заподозрян.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още