IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Лондон

Доналд Тръмп нарече нападенията в британската столица "злостно клане" и обяви, че на кръвопролитието ще бъде сложен край 

08:24 | 05.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Терористичната организация "Ислямска държава" (ИДИЛ) пое отговорност за нападението в Лондон от събота вечер. Терористичната групировка обяви това в информационния си канал в интернет Амак, съобщава Ройтерс.

"Група бойци на Ислямска държава извършиха нападението в Лондон в събота", гласи декларация, публикувана в медийния раздел на Амак.

Все още обаче няма преки доказателства, че групировката действително е свързана с лондонските нападатели. 12 са арестуваните във връзка с атентата в британската столица, като по информация на Ройтерс 7 от тях са жени.

Задържаните са от района Баркинг в Източен Лондон. По време на антитерористичната операция беше щурмуван апартамент, който е бил държан от един от атентаторите. Към момента полицията не казва имената на терористите, уточнява Българска национална телевизия (БНТ).

При атентата в Лондон загинаха 7 души, а 48 бяха ранени. Тримата атентатори бяха елиминирани от полицията. Според медицински източници 36 души остават на лечение в болница, а 21 от тях са в критично състояние.

Това е третото терористично нападение във Великобритания за по-малко от три месеца. 

Ислямска държава, която губи територия в Сирия и Ирак при настъплението на водената от САЩ коалиция, изпрати в своя сайт за послания Телеграм рано в събота призив към последователите си да извършват нападения с камиони, ножове и огнестрелни оръжия срещу "кръстоносците" през свещения за мюсюлманите месец рамазан, съобщава БТА, като се позовава на информация от Ройтерс. 

Междувременно, президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече нападенията в Лондон "злостно клане" и каза, че Съединените щати ще направят всичко по силите си, за да помогнат на Великобритания да изправи виновните пред съда.

"Това кръвопролитие трябва да спре. На това кръвопролитие ще бъде сложен край", каза Тръмп в кратко изявление след официално събитие в театъра Ford във Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис също заяви, че САЩ и и съюзниците им не се страхуват от насилието на Ислямска държава, предаде Асошиейтед прес.

В изявление преди началото на американско-австралийските преговори в Сидни Матис каза, че съюзниците са единни в решителността си да се отбраняват срещу ИДИЛ. Той не спомена последното смъртоносно терористично нападение в Лондон, но каза, че ИДИЛ се лъже, ако мисли "че ще ни сплаши с насилие". "Не се страхуваме", добави министърът.

Матис и държавният секретар Рекс Тилърсън са в Сидни за преговори с австралийските им колеги, посочва още AP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още