IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Лондон

Британската полиция още не разкрива самоличността на извършителя

15:04 | 23.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението пред парламента в Лондон, предаде Ройтерс, като цитира ислямистката информационна агенция Амак.

В изявление, публикувано от агенцията, се казва, че „войник на халифата“ е извършил нападението в центъра на британската столица.

В съобщението се допълва, че нападателят е следвал призива на терористичната организация за организиране на атаки срещу цивилни и силите за сигурност в държавите, участващи във водената от САЩ международна коалиция, която бомбардира терористите на територията на Ирак и Сирия.

От думите на съобщението става ясно, „Ислямска държава“ не е директен организатор на нападението, което беше потвърдено и от органите на реда на Острова. Полицията в страната посочи, че атаката е вдъхновена от ислямския тероризъм.

Все още, освен това, британската полиция не е разкрила нито името, местожителството и националността на извършителя, нито евентуална организация, която стои зад него.

Засега е известно, че нападателят е роден във Великобритания и е бил обект на разследване от страна на МИ5 за екстремизъм. Според разузнаването обаче той е бил периферна фигура в случая.

Междувременно в социалните мрежи поддръжници на „Ислямска държава“ приветстваха нападението още преди групировката да поеме отговорност за него, пише Newsweek. Ислямисти коментират, че това е отмъщението за участието на Великобритания във въздушните удари срещу групировката в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още