IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания излиза от рецесията догодина

Очаква се брутният вътрешен продукт на страната през първото тримесечие на 2014 г. да се повиши с 0,5% на годишна база

14:04 | 13.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испания излиза от рецесията догодина

Испанската икономика ще излезе от рецесията и растежа ѝ ще се ускори през 2015 г., според прогнозата на 32-ма водещи икономически анализатори.

Брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне за първи път от 2011 г. насам през първото тримесечие на 2014 г., постигайки покачване от 0,5% на годишна база. За сравнение предишната прогноза на анкетираните от Bloomberg експерти бе за ръст от 0,3 на сто.

През изминалия месец министър-председателят на Испания Мариано Рахой успя да убеди Европейската комисия (ЕК) да отложи с две години крайния срок за достигане на целта за бюджетен дефицит в съответствие с регламентите на съюза.

Според проучването испанският бюджетен дефицит ще се понижи до 5,6% от БВП през следващата година спрямо 6,5% през тази. Миналият месец анкетираните експерти прогнозираха дефицит от 5,2% за 2014 г.

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос заяви по-рано през месеца, че очаква икономиката на страната да надхвърли прогнозите за текущото тримесечие. Той също така потвърди ангажимента на правителството да повиши данъчните приходи в хазната преди 2015 г., когато ще бъдат следващите редовни парламентарни избори.

Все пак миналата седмица де Гиндос отхвърли призивите на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за намаляване на "непродуктивните" разходи, което ще увеличи възможността за намаляване на данъците и ще стимули растежа. Министърът потвърди решението на Испания да набави около 30 на сто от средствата, необходими за намаляване на дефицита, чрез увеличаване на данъчните постъпления.

По-рано през месеца премиерът Мариано Рахой призова Марио Драги да въведе програма за насочване на кредити към малките и средни фирми в Испания, Италия и Португалия, което ще стимулира допълнително икономическата активност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Това с колелото ми хареса. Много ми е интересно какво ще стане догодина, дето не е можело да стане до сега? И от какво ще дойде този и без това скромничък ръст от 0.5%. Само от намаляване на дефицита ли? Че то ако става толкова лесно да го намалят шоково и да тръгват веднага нагоре! Не е там проблема, не е. Или по-точно не е само там. Далеч не е само там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dino 18
преди 10 години
Ще ти купя колело ама друг път ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още