IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания - новата входна точка за бежанците от Африка

19 хил. търсещи убежище са пристигнали в страната за първите пет месеца на 2018 г.

16:53 | 07.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испания се превърна в новата основна входна точка на търсещите убежище, които бягат от Африка – поток, който властите в Европейския съюз (ЕС) се страхуват, че може да изостри политическото напрежение в региона по отношение на миграцията, предава Ройтерс.

Около 19 хил. търсещи убежище са пристигнали в Испания през първите пет месеца на тази година – почти толкова, колкото за цялата 2017 г., която беше рекордна. За първи път бройката изпревари броя на преминаващите от Северна Африка в Италия.

Потокът се засили през последните седмици, тъй като новото италианско правителство затвори пристанищата си за повечето търсещи убежище.

Тъй като ЕС се бори да овладее несъгласието по въпросите за миграционната политика, някои представители на властта в Брюксел твърдят, че са притеснени, че Испания може да се превърне в нова точка на навлизане на бежанци, макар че броят на пристигащите от Африка в Европа спада значително.

"Не трябва да позволяваме броят да нарасне много“, коментира дипломат от ЕС.

По думите му маршрутът Мароко-Испания се държи под контрол от години. „Засега не е драматично, но ще продължаваме да го наблюдаваме“, пояснява той

Новият министър-председател на Испания, социалистът Педро Санчес, приветства две лодки, пълни с хора, търсещи убежище, на които е било отказано влизане на пристанищата в Италия, тъй като броят на лодките от Мароко също е нараснал.

Търсещите убежище пристигат предимно на надуваеми лодки, често без да имат достатъчно гориво, което води до допълнително натоварване за испанската брегова охрана. Мадрид обучава повече спасители, за да се справят с нарастващия брой хора, твърдят представители на бреговата охрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 29 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Имат достатъчно гориво, вода, жилетки, водач, сателитен телефон, GPS.. Знаят прекрасно кой кораб ще ги спасява - всичко е организирано . Организациите, които се грижат за това са американски, надуваемите лодки са американско военно производство, след слизането на пампайците лодката се потопява незабавно.Всички в лодката са с телефони, основно мъже, жените често са бременни - нарочно се вземат за да 1. Родят в Европа и да се закотвят завинаги, като след това приберат още 20-ина членове на "семейството" и 2. Да попречат на евентуални враждеби действия от страна на европейските военни, които охранявт зорко процеса, или на спасителните екипажи на корабите, заети с дейносттаОсновно са от Нигерия, Чад, Сенегал, но има и от Конго, Нигер, Гана... Има и араби, понякога от Бангладеш, Пакистан.... Изобщо всичко друго, но не и Сирия..В Еворпа вече са пристигнали за 4 години над 10 милиона души, естествено, официалната статистика дава съвсем други, силно занижени цифри...В Италия положението вече е нетърпимо, Лампедуза прилича на Лагос. Същото в Сицилия и Калабрия. Учствах лично в тая вакханалия през 2016 край бреговете на Либия в спасяването на над 4000 души за месеците юли и август / това е само от един кораб, иначе бяха 12, плюс няколко германски, италиански и английски военни фрегати/, които бяха прехвърлени в Италия... Т.е. - знам от първо лице.Така че тея с пасквили - другаде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още