IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания прие изискванията на ЕС за ограничение на енергията от въглища

Испанското правителство ще спре държавната помощ за всички електроцентрали, отделящи повече от 550 г за киловатчас емисии на въглероден диоксид

19:00 | 21.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испанското правителство е започнало да ликвидира държавната помощ за въглищната енергия, заявявайки, че държавата се е съгласила с изискванията на Европейската комисия (ЕК) за забрана на т.нар. плащания за капацитет на централите, отделящи повече от 550 г за киловатчас емисии на въглероден диоксид, съобщава Euractiv.

Испанският министър на екологичния преход Тереса Рибера съобщи новината по време на заседание на парламентарната комисия, посветено на реформите на държавния енергиен пазар.

„Всички реформи“ на енергийния пазар в Испания „трябва да бъдат в съответствие със Зимния пакет, представен от ЕК, особено по отношение на вътрешния пазар и взаимовръзките“, заяви Рибера, позовавайки се на реформата на Европейския съюз (ЕС) върху регулациите на европейския енергиен пазар. 

„Както знаете, една от обсъжданите теми на последната неформална среща във Виена беше свързана с ограниченията на емисиите при плащанията за капацитет“, каза Рибера, като добави: „Испания подкрепя ограничението от 550 г за киловатчас за емисиите на въглероден диоксид“.

Изявлението на Рибера беше направено без особена тържественост и едва ли е било забелязано по време на тричасовото заседание, в което бяха обявени редица други мерки, включително намаляване на данъка върху производството на електроенергия от 7% до почти нула, както и мерки за справяне с енергийната бедност при най-бедните домакинства.

Това обаче може да промени баланса на европейско равнище. Досега Испания се противопоставяше на плана на ЕК за ограничаване на емисиите от 550 г за киловатчас при националните схеми за подпомагане на електроцентралите, ход, който забранява ефективната държавна помощ за въглищата и онези газови централи, които замърсяват значително въздуха.

ЕС обсъжда предложената от ЕК реформа на енергийния пазар, като преговорите се очакват да приключат до края на тази година, най-вероятно преди годишната среща на ООН в Полша за обсъждане на климатичните въпроси.

„Подкрепата на Испания по този въпрос предполага обещаващо развитие преди обсъждането на климата“, заяви говорител от кампанията „Да направим енергията чиста“, бизнес коалиция, подкрепяща ограниченията върху емисиите на въглероден диоксид, отделяни от електроцентралите.

„Убедени сме, че с това ново становище правителството ще подкрепи ефективните критерии за емисиите за плащане на капацитет, без да се въвеждат някакви изключения от правилата или да се забавят действията след поставените срокове“, добави говорителят.

Капацитетните механизации представляват национални схеми за подпомагане на електроцентралите, които остават в режим на готовност в случай на извънредна ситуация.

ЕК се противопоставя на тези схеми, определяйки ги като нарушаване  на правилата за конкуренция и пречка за усилията на ЕС за изграждане на единен електроенергиен пазар.

Въпреки всичко опозицията в някои страни все още е силна. Полша, която до голяма степен разчита на въглищата за производството на електроенергия, води спорове с органите на ЕС относно правилото, известно като EPS550.

Други държави членки на ЕС като Франция, Великобритания, Гърция, Унгария и Ирландия, въпреки че подкрепят правилото, се присъединяват към Полша, защитавайки суверенното право за въвеждане на механизъм за капацитет.

Все пак съобщението на Рибера е значимо и сигнализира за обрат в енергийната политика на Испания.

Iberdrola, основнията доставчик на електроенергия в страната, обяви, че ще затвори две въглищни електроцентрали. Този ход обаче беше възпрепятстван от решението на испанското правителство от миналата година, което изготви постановление, въвеждайки нови ограничителни условия за закриване на обектите за производство на електроенергия.

Това решение беше разкритикувано от Рибера, която в момента е директор на Института по устойчиво развитие и международни връзки, базирано в Париж.

Рибера е добре познат защитник на глобалната борба срещу климатичните промени. Когато по-рано през годината тя пое министерския пост, тя обяви своите ясни цели в едно изречение: „Не вярвам, че въглищата имат някакво бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още