IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ще гласува срещу сделката за Brexit, ако не се промени текста за Гибралтар

Според дипломати обаче няма опасност споразумението да не бъде одобрено

21:49 | 20.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испания ще гласува срещу проекта на споразумението между Европейския съюз и Великобритания в неделя освен ако не бъде модифициран, за да показва ясно, че спорната британска територия Гибралтар зависи от преговори между Мадрид и Лондон, заяви министър-председателят Педро Санчес.

Исканията на Испания за Гибралтар са последният опит на страните членки на ЕС да защитят по-добре националните си интереси преди срещата на лидерите на съюза в неделя, но според дипломати няма сериозни опасения, че това може да попречи на сделката.

„Към днешна дата, ако не бъдат направени промени по отношение на Гибралтар, Испания ще гласува с „не“ на споразумението за Brexit”, каза Санчес на конференция в Мадрид.

Според правилата на ЕС договорът трябва да бъде одобрен с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие. Затова една страна, като Испания, не може да го блокира. Европейската комисия заяви, че е наясно с опасенията на Испания и че очаква въпросът да бъде решен.

Малък полуостров на южните брегове на Испания, който е британска територия от 1713 г. насам, Гибралтар е основен спорен въпрос в отношенията между двете страни. Испания от дълго време претендира за суверенитет над него.

Гибралтар трябва да напусне ЕС заедно с Великобритания през март, макар че 96% от населението му гласува на референдума през 2016 г. да остане в блока.

Макар че Испания миналата седмица първоначално приветства протокола за Гибралтар в проектоспоразумението за Brexit, външният министър Йозеп Борел в понеделник каза, че има объркване по отношение на Гибралтар в основния текст на сделката.

Това трябва да бъде изяснено в по-широка политическа декларация по новите отношения между ЕС и Лондон, каза Борел, а Санчес потвърди това във вторник.

Ако в неделя на Европейския съвет сделката за Brexit не признае, че ситуацията с Гибралтар трябва да бъде договорена директно между Испания и Великобритания, това правителство няма да я приеме“, написа Санчес в Twitter.

Ако това правителство, което е проевропейско, се окаже в тази ситуация, това означава, че някой в Брюксел не си е свършил работата добре“, каза той, добавяйки, че Испания е предложила редица опции по проекта както на Великобритания, така и на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
Задължително е входът на Средиземно море и Европа да си бъде в ръцете наевропейци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още