IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ще представи своята „лоша банка“ пред инвеститори в Лондон

Срещу прехвърлените проблемни активи в новата финансова институция испанските банки ще получат ДЦК, с които да обезпечават финансиране от ЕЦБ

09:02 | 04.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания ще представи своята „лоша банка“ пред инвеститори в Лондон

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос ще се срещне днес с инвеститори в Лондон с надеждата да ги изкуши да вложат средства в създаваната от страната „лоша банка“, която ще управлява активи в недвижими имоти на стойност милиарди евро, съобщи Ройтерс.

Испания очаква частните инвеститори да поемат над половината дял в банката, в която кредитни институции със сериозни проблеми ще прехвърлят недвижими имоти с неиздължени ипотеки и лоши кредити с цел да изчистят балнасите си и да деблокират финансови средства за отпускане на заеми на бизнеса и домакинствата.

Частните инвеститори ще получат най-малко 55% от „лошата банка“, заяви Де Гиндос в реч пред испанския парламент. Срещу прехвърлените недвижими имоти и лоши кредити в новата финансова институция банките ще получат държавни облигации, които могат да бъдат използвани като гаранция пред Европейската централна банка за получаване на кредити и средства в брой.

По думите на Де Гиндос „лошата банка“ ще се финансира основно чрез емитиране на дълг. Делът на акциите ще бъде 10%, като те ще бъдат предоставени на частни инвеститори и на държавата.

Повече подробности, сред които най-важна е стойността на прехвърляните активи, ще бъдат оповестени през следващите няколко дни, обяви министърът.

Оценката на активите е ключова, тъй като трябва да бъде постигнат деликатният баланс между достатъчно ниската им цена, за да привлекат инвеститори, а от друга страна тя не трябва да е много ниска, за да не доведе до понасяне на допълнителни загуби от страна на затруднените банки.

„Лошата банка“ ще изкупува активи на много консервативни цени и това ще стимулира испанския пазар на жилища“, смята Де Гиндос. Тя ще върне жилищата на пазара на понижени цени“, добави той.

Испанските банки, които нямат проблеми с капитала си, ще могат да се включат в закупуването на акциите на „лошата банка“, обяви още той. От Santander са отказали коментар пред Ройтерс дали ще участват в „лошата банка“, докато от BBVA не са отхвърлили подобна възможност.

Създаването на „лошата банка“, която се очаква да започне да действа през декември, е едно от условията за получаване на спасителна финансова помощ от страна на Испания на стойност до 100 млрд. евро от партньорите си в еврозоната, за да може страната да рекапитализира банковата си система, която е прекалено изложена на краха в сектора на недвижимите имоти от 2008 г.

В петък бяха представени резултатите от одита на испанския банков сектор, извършен от консултантската компания Oliver Wyman, според които кредитните институции в страната се нуждаят от 59,3 млрд. евро допълнителен капитал, за да успеят да преминат през евентуален сериозен икономически спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още