IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания скъса с двупартийния модел

Никога досега партията победител не е печелила парламентарни избори с такъв малък дял от вота

09:07 | 21.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският премиер Мариано Рахой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

В Испания започва нова политическа епоха, която няма еквивалент в демократичната история на страната. Двупартийната система, която продължи близо четири десетилетия, върви към своя край, пише El Mundo, цитиран от БТА.

Никога досега партията победител не е печелила парламентарни избори с такъв малък дял от вота и никога досега бъдещето след изборната нощ не е изглеждало толкова несигурно. Новият парламент ще бъде пъзел от много части, които на всичко отгоре ще бъдат трудни за сглобяване, защото не си пасват, изтъква в. El Pais.  Зрелищната поява в парламента на партия "Сиудаданос" ("Гражданите") и особено на партия "Подемос" ("Ние можем"), разграфиха нова шахматна дъска, на която Народната партия е с най-много гласове, но получи под 30 процента от подадените бюлетини и ще й бъде трудно да сформира правителство, и да върне Мариано Рахой на премиерския пост, допълва El Pais.

Със своите 123 депутатски места Народната партия е на светлинни години от спечелените през 2011 г. 186 мандата и през тези четири години е загубила над три милиона и половина гласове. Испанските социалисти останаха втора политическа сила, въпреки че загубиха над милион и половина избиратели, нареждайки се със своите 90 депутати под психологическия праг от 100 места в парламента, пише El Mundo. Макар и втори на изборите, генералният секретар на партията Педро Санчес ще понесе отговорността за това, че социалистите са постигнали най-лошия си резултат в демократичната история на Испания, отбелязва каталунският в. Periodico. 

"Подемос" се нарежда на трето място с 69 депутати, което затвърждава лидерската позиция на Пабло Иглесиас в партията. Не бива обаче да се забравя, че немалка част от успеха й се дължи на политическите сили, с които тя се коалира в някои избирателни райони и вероятно спечелените места в Конгреса на депутатите ще бъдат разпределени между няколко парламентарни групи, пише oще El Mundo.

Изгряващата звезда "Сиудаданос" получи много по-нисък резултат от този, който прогнозираха социологическите проучвания. Партията на Алберт Ривера ще разполага с 40 места. Имайки предвид, че това е нейният дебют на националната сцена, влизането й в парламента все пак може да се определи като знаменателно според "Мундо".
Засега не се очертава лесен вариант за коалиция, която да събере абсолютно мнозинство от 176 депутати. Нито Народната партия със "Сиудаданос" имат такъв сбор, нито социалистите с "Подемос". Възможен е вариант на "тройна коалиция на загубилите" - Социалистите, "Подемос" и "Сиудаданос" или германски тип "голяма коалиция" между Народната партия и социалистите, пише консервативният в. ABC. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 8 години
Добре дошли в българския клуб .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още