Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Испания стартира приватизацията на Bankia днес

Държавата ще опита да продаде 7,5% от капитала на банката на институционални инвеститори

Испания стартира приватизацията на най-голямата банка, която страната трябваше да спасява заради финансовата криза – Bankia. Това е повратна точка в опитите на правителството да възроди банковия сектор, пише Wall Street Journal.

Според официални документи, подадени към регулаторните органи, до края на деня днес трябва да бъдат продадени акции, равняващи се на 7,5 на сто от капитала на Bankia. Те ще бъдат пласирани единствено сред институционални инвеститори, търсенето на които е възложено на Deutsche Bank, UBS и Morgan Stanley.

Към момента Испания притежава 68% от капитала на спасената банка. Вчерашната сесия приключи при цена 1,58 евро за акция, което дава оценка на предложения за продажба дял от около 1,36 млрд. евро.

По време на процедурата по национализация на Bankia правителството оцени акциите по 1,35 евро за брой. От лятото на миналата година книжата на финансовата институция са утроили цената си, а само от началото на годината поскъпват с близо 30%.

Настоящата структура на Bankia бе формирана през 2010 година след сливането на седем различни финансови институции, изпаднали в остра криза след спукването на имотния балон през 2008 година.

През 2012 година банката получи 22,4 млрд. евро помощ от Европейския съюз, тъй като финансовото й състояние постави под въпрос способността на самата Испания да се справи с дълговата криза.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

гледано: 1497   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Андрей Любенов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
BP е поредната компания от Big Oil, която увеличава дивидента след силен отчет