IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика е основният риск за местните банки

Все още има рискове за изпълнението на целевия бюджетен дефицит на страната за настоящата година, смятат от ЕК

18:48 | 18.11.13 г.
Испанската икономика е основният риск за местните банки

Испанската икономика се отразява негативно на местните банки и е основният рисков фактор за страната, смятат от Европейската комисия (ЕК).

"Кредитирането на реалната икономика все още се свива с бързи темпове на фона на слабото платежоспособно търсене за нови заеми и голямото увеличение на експозициите на банките в държавни ценни книжа (ДЦК)", обяви изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС), цитиран от агенция Bloomberg. Оценката бе част от четвъртия по ред доклад за развитието на испанската икономика след отпускането на спасителния заеми през 2012 г.

Според ЕК правителството трябва да продължи да упражнява натиск за промени, а банките трябва да продължат да подобряват способността си за поддържане на кредитирането.

Продължаващото покачване на лошите кредити заедно със свиването на кредитирането е сигнал, че страната все още е изправена пред предизвикателства. През 2012 г. Мадрид успя да договори спасителен заем на стойност 41,3 млрд. евро, с който иберийската страна покри загубите на местните банки вследствие на спукването на имотния балон четири години по-рано.

Докладът на ЕК бе изготвен съвместно с Европейската централна банка (ЕЦБ), след като екип от експерти посети Мадрид през септември. Макар оценката да не е особено позитивна, експертите все пак отчитат наличието на реализирани успешни реформи, които са повишили инвеститорското доверие. Акциите на испанския кредитор Banco Popular Espanol SA нараснаха с почти 80% от края на юни.

Испания трябва да продължи с усилията си за подобряване на икономиката, "за да се възползва напълно от очаквания положителен растеж и ефектите от реформите върху конкурентоспособността", се посочва още в доклада.

Същевременно от ЕК изтъкват също, че все още има рискове за изпълнението на целевия бюджетен дефицит за настоящата година.

С оглед на слабия икономически растеж, банките трябва да "следват благоразумни политики", за да поддържат или увеличават капиталовите си съотношения, се отбелязва още в изследването на ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още