IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика се задъхва заради по-скъпото евро

Един различен валутен курс ще ни позволи да изнасяме повече, сподели тревогите си премиерът на страната Мариано Рахой

11:10 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испанската икономика се задъхва заради по-скъпото евро

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой разчита на помощта на Марио Драги в битката на два фронта срещу поскъпващото евро, пише Bloomberg.

Стойността на валутата нарасна до рекордно ниво - достатъчно, за да провокира президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) да заплаши с действия. Данните, които ще бъдат публикувани днес и утре, ще разкрият какви са последиците, които по-скъпото евро е нанесло на инфлацията и търговията.

За Испания ефектът вече беше двоен. Първо, потиснати потребителски цени до такава степен, че да причинят годишни спадове в икономика, която все още се бори с висока безработица, и второ - заплаха за базираното на износа възстановяване.

Миналата седмица Рахой каза, че иска „различен валутен курс“, а Драги по-късно сподели, че заздравяването на еврото „ще изисква последващи парични стимули“.

За последните 12 месеца единната валута е поскъпнала с повече от 5% спрямо американския долар. По този начин се подкопават усилията на износителите за намаляване на разходите с цел разширяване на бизнеса извън територията на 18-членния блок. Същевременно спадащата инфлация прави конкуренцията в региона по-ожесточена.

Днес се очакват данните за търговските баланси на държавите членки на Европейския съюз за февруари, а утре -испанското Министерство на икономиката ще изнесе информация за ръста на износа. Също така утре Евростат трябва да потвърди, че през март инфлацията в еврозоната се е забавила до 0,5%. Що се отнася до Испания – цените спаднаха за пръв път през октомври 2009 г.

Според икономиста в Oxford Economics в Лондон Бен Мей най-добрият сценарий за Испания е ниво на инфлация, което да е по-ниско от средното за еврозоната, като по този начин ще се възстанови конкурентоспособността на страната.

„Инфлацията би била с половин пункт по-висока, ако не беше ефектът на по-скъпото евро“, заяви от своя страна членът на ИС на ЕЦБ Кристиан Ноайе.

„Силното евро е особено лошо за Испания, където вътрешното търсене остава ограничено, а страната се опитва да прехвърли фокуса на икономиката върху износа, а не върху строителството и жилищния пазар“, коментира икономистът Сантяго Карбо Валверде.

Миналата седмица Рахой призова за действия с цел запазване на ценовата конкурентоспособност на страната - каквато бе и неговата рецепта, когато миналата година върна икономиката на Испания към растеж. Една четвърт от работната сила обаче все още е без работа.

„Един различен валутен курс ще ни позволи да изнасяме повече“, каза той. „Това обаче не е в правомощията на моето правителство, а в тези на Европа, на ЕЦБ.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още