IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският крал Хуан Карлос подписа закона за своята абдикация

Новият крал на иберийската страна ще бъде престолонаследникът Фелипе VI

20:05 | 18.06.14 г.
Испанският крал Хуан Карлос подписа закона за своята абдикация

Испанският крал Хуан Карлос подписа закона, който му позволява да абдикира, предаде AFP.

Видимо развълнуван, 76-годишният монарх сложи своя подпис, като едва сдържаше сълзите си. Той направи това в присъствието на цялото кралско семейство, включително на своя син – престолонаследника принц Фелипе, пише БТА.

В полунощ 46-годишният Фелипе ще стане крал под името Фелипе VI. Утре той ще положи клетва официално. 

През миналата седмица парламентът на Испания прие с голямо мнозинство законът за абдикацията. Парламентарният дебат обаче подчерта политическото и териториално напрежение, с което трябва да се справи Фелипе VІ. Каталунските законодатели се въздържаха от гласуване и вместо това призоваха бъдещия крал да подкрепи плана им за провеждане на референдум за независимост на областта.

Дебатът беше прекъснат също така от леви парламентаристи, които развяваха плакати с призиви за референдум за запазването на монархията в Испания.

В речта си пред парламента министър-председателят Мариано Рахой посочи, че абдикиралият Хуан Карлос е бил "изкусен пилот на преход, изпълнен с рискове".

Абдикацията дойде, след като много испанци изгубиха доверие в Хуан Карлос, предимно заради продължителното разследване по обвинения в корупция на дъщеря му и нейния съпруг. Зетят на краля е разследван за източване на пари през благотворителна фондация. Подозренията срещу бившия състезател по хандбал Инаки Урдангарин са, че подписвал фалшиви договори за спортни прояви и туризъм.

Подкрепата за краля отслабна допълнително, след като стана известно, че е бил на скъп лов на слонове в Ботсвана в най-тежкия период на финансовата криза в Испания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още