Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Испанските банкови гиганти BBVA и Banco Sabadell "се разведоха преди сватбата"

Планираното сливане няма да се случи след внезапното прекратяване на преговорите

Испанските банкови гиганти BBVA и Banco Sabadell "се разведоха преди сватбата"

Снимки: EPA/MAURITZ ANTIN ***

Двете големи испански банки BBVA и Banco Sabadell прекратиха преговорите си за сливане, които течаха от едва две седмици. Като причина Sabadell назова в петък различни виждания за финансовите подробности. Бордът на директорите е решил да прекрати преговорите, тъй като не било постигнато споразумение за обмения коефициент между двете компании. BBVA обяви, че преговорите са приключили, без да бъде намерен резултат, предава Ройтерс.

Финансовите институции обявиха на 16 ноември, че ще преговарят за сливане. То би създало втората по големина испанска банка с активи от почти 600 млрд. евро.

Още по темата

BBVA попълни в средата на ноември касата си с пари, които можеше да похарчи за поглъщане, като продаде дъщерното си дружество в Америка на PNC Financial Services за около 10 млрд. евро. Само няколко часа след сделката в САЩ BBVA заяви публично, че води преговори за сливане с испанския конкурент. Главният изпълнителен директор на BBVA Онур Генч беше подчертал от самото начало, че не бърза и ще разгледа всичко спокойно и има и други възможности.

BBVA е вторият по големина кредитор в Испания и има доста глобален фокус. Sabadell е особено силна в правенето на бизнес с малки и средни компании, на които банката предлага персонализирани съвети.

Преговорите между BBVA и Banco Sabadell можеха да доведат до третото сливане на испански банки след избухването на причинената от коронавируса криза. През септември Bankia и Caixabank се споразумяха за сливане, а двете малки банки Unicaja и Liberbank също планират това.

Коронакризата и произтичащите от нея неизпълнения на плащанията увеличават натиска върху банките. В Испания възвръщаемостта от собствения капитал на банките беше минус девет процента през второто тримесечие.

Испанските банки почти не са активни в инвестиционното банкиране, което помогна на чуждестранните им конкуренти, като Deutsche Bank, по време на кризата. Техните капиталови буфери са ниски в сравнение с тези в други европейски страни, а испанската икономика страда повече от кризата, отколкото която и да е друга в Европа.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Как ще изглежда Германия след ерата „Меркел“?