Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Испанските компании са по-добре подготвени да се справят с коронавирусната криза

Това се дължи основно на намаляването на дълга им през последните години, който сега е под средното европейско равнище

Испанските компании са по-добре подготвени да се справят с коронавирусната криза

Гуверньорът на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Испанските компании са по-добре подготвени да се справят с нарушаването на дейността им заради коронавирусната пандемия в сравнение със световната финансова криза, въпреки че някои уязвимости се запазват, заяви гуверньорът на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос, цитиран от Ройтерс.

В доклада си за финансовата стабилност Испанската централна банка посочва, че рисковете за глобалната финансова стабилност са нараснали, но предприетите мерки на национално и европейски ниво трябва да помогнат за смекчаването им.

„Испанските домакинства и нефинансови компании са изправени пред тази ситуация със значително по-благоприятна финансова позиция, отколкото преди световната финансова криза“, каза гуверньорът на банката в отделно комюнике в коментар на доклада.

Още по темата
Де Кос, който е член и на Управителния съвет на Европейската централна банка, смята, че относително по-добрата позиция на испанските компании се дължи основно на значителното намаляване на дълга им през последните години, който сега е под средното европейско равнище.

Но Испанската централна банка съобщи, че свиването на икономиката през второто тримесечие ще бъде значително по-голямо, отколкото през предходното, когато тя отбеляза рекорден спад от 5,2% на тримесечна основа.

Испанската централна банка съобщи още, че пандемията от COVID-19 е довела до ръст на разходите за риск, или разходите за гарантиране на заем, в експозициите на банката към компаниите. Предизвикателствата за кредиторите са значителни заради мащаба на сътресението в краткосрочен план.

На фона на всичко това централната банка смята, че въпреки значителното намаляване на лошите заеми от 2014 г. насам, делът на необслужваните заеми все още е над равнищата преди кризата и ще нарасне още повече, подкопавайки пострадалата вече рентабилност на банките.

Към края на февруари необслужваните кредити са достигнали 4,79%, докато при връхната им точка през декември 2013 г. надхвърлиха 13,5%, сочат данни на централната банка. Възвръщаемостта на собствения капитал, която е мярка за рентабилност, е намаляла до 7,1% в края на 2019 г. спрямо 8,3% в края на 2018 г.

Испанските банки също така страдат от последиците за финансовите им маржове от ултраниските лихви, които според Де Кос се очаква да останат ниски по-дълго време. Те са изправени пред по-големи рискове от съдебни дела, свързани с кредитния им портфейл.

Централната банка предупреди и за значителни последици за испанския имотен сектор поне в краткосрочен план и допълни, че бъдещото възстановяване ще зависи от това колко ще продължат последиците за икономиката от настоящия пандемичен шок.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Решението на ЕЦБ за допълнителни стимули оцвети европейските индекси в червено