IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските служители окончателно се разделиха с някои привилегии

Реформите в трудовия пазар бяха одобрени като кризисна мярка през юни, сега вече стават постоянни

21:54 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испанските служители окончателно се разделиха с някои привилегии

Испанското правителство одобри реформите на трудовия пазар, които ще позволят служителите да бъдат съкращавани по-лесно и по-евтино, предаде ВВС.

Споразумение по пакета реформи, предназначени да помогнат за възстановяване на испанската икономика, беше постигнато първоначално през юни. Оттогава те са в сила под формата на кризисна мярка, а сега вече стават постоянни.

Авторите на реформата подчертават, че мярката е много важна за намаляване на нивото на безработица от 20%.

Профсъюзите обаче ожесточено оспорват промените и призоваха за обща стачка на 29 септември.

Според мнозина икономисти високото ниво на безработица в страната се дължи на разходите за уволняване на служители, заради които работодателите не са склонни да наемат работници на постоянен договор. Така се насърчава използването на временни договори, съгласно които служителите имат много по-малко права и привилегии.

Една от промените ще е намаляване на обезщетението при прекратяване на договор на служител на постоянен договор. В момента това обезщетение се равнява на заплата за 45 дни за всяка прослужена година, а след промените ще намалее на 33-дневна заплата.

Другите мерки за намаляване на дефицита, които вече са в сила, включват намаляване с 5 или повече процента на заплатите на държавните служители и големи съкращения в обществените инвестиционни планове. Правителството цели да намали дефицита от 11% на 6% до 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още