Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Истинската бежанска политика на ЕС: Разделяй и отлагай

Различното отношение към търсещите убежище от Украйна и Сирия и Афганистан подклажда обвинения в расизъм

Истинската бежанска политика на ЕС: Разделяй и отлагай

Украински бежанци в Полша. Снимка: Robert Ghement/Bloomberg

Що се отнася до бежанците, посрещането на бягащите от войната в Украйна от Европейския съюз (ЕС) е изключение от едно доста смъртоносно правило. Милионите украинци, спасили се от войната в различни държави от ЕС, получават много различно посрещане от бежанците, които бягат от конфликти другаде, например Сирия или Афганистан. В някои от тези войни членки на ЕС са директни участници.

При предишни бежански вълни членките на ЕС демонстрираха желание да спрат притока на търсещи убежище, пише Politico.eu. Същевременно на украинците бързо им се даде временен статут, който им осигурява почти същите права на живот и труд в ЕС, както на гражданите на страните от блока.

За първи път ЕС предоставя такива права на бежанци съгласно законодателен механизъм, който беше въведен през 2001 г. след Балканските войни като отговор на притока на хора от Западните Балкани.

Отговорът на ЕС на войната в Украйна е в рязък контраст с реакцията на други бежански вълни – например заради войната в Сирия и при превземането на Афганистан от талибаните миналото лято след изтеглянето на западните сили от страната. Макар че бежанците от тези две страни са десетки хиляди, специалният законодателен механизъм не беше активиран, а по-широки усилия се прилагаха за предотвратяване пристигането на търсещи убежище.

Това различно отношение подклажда обвинения в расизъм и вътре в ЕС, и извън него.

„Руско-украинската война разкри грозното лице на Европа. Тя показа расизма си срещу арабските и африканските мигранти, въпреки всички лозунги за правата на човека“, коментира Марва Ел-Шинауи, която води рубрика в Daily News Egypt. Според нея европейските правителства изглежда вярват, че защитата на бежанците е право само за европейците, а представителите на други раси не са „човешки същества“.

Независимо дали несъответствието в отговора е индикация за расизъм, това повдига важни въпроси за едно от най-сериозните незавършени неща в ЕС – управлението на миграцията, особено когато става въпрос за хора, търсещи убежище от конфликт или преследване, пише медията.

Още по темата

Дали настоящата криза, която вече размести коалициите между страните от ЕС, ще отбележи стъпка към промяна на нагласите? Ще се разшири ли съпричастността към украинците към онези, които бягат от други конфликти?

Неправителствени организации и експерти са скептични.

Напливът на бежанци от Украйна е последното от поредицата шокиращи и смъртоносни събития през последното десетилетие, които предизвикват призиви за реформа на миграционната политика на ЕС. Всички предишни усилия се провалиха заради междуправителствени спорове, тъй като някои държави не желаят да приемат чужденци.

Остава да видим дали тласъкът за промяна, създаден от най-голямата бежанска криза след Втората световна война, ще има същата съдба.

Ако шокът и състраданието са всичко, което е необходимо за изготвянето на миграционна политика в целия ЕС, блокът вече щеше да има такава, пише медията. Шок и състрадание имаше, когато потъна 27-метрова риболовна лодка с 800 души на борда край бреговете на о. Лампедуза през 2015 г. Корабът беше подал сигнал за бедствие и близкият португалски контейнеровоз „Крал Якоб“ отговори на него. Повечето пътници загинаха, след като неопитният капитан на плавателния съд с мигрантите случайно се блъсна в борда на масивния контейнеровоз.

Спасителите "буквално се опитваха да намерят живи хора сред мъртвите, плаващи във водата", каза тогава премиерът на Малта Джоузеф Мускат след трагедията. Само 28 души бяха извадени от морето живи, включително капитанът, който получи 18-годишна присъда за непредумишлено убийство и трафик на хора. За миграционната политика обаче – нищо.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
0
 
11
khao до: Lucifer
преди 1 месец
Няма профилна снимка
пак ли лъжеш бе, утаечен материал!
1
 
1
 
10
ing5rov до: юрист
преди 1 месец
повече би ти отивал аватар със символа на магистралите ... : )))... *** да развява националния флаг е доста фрапиращо ...
1
 
4
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
От цивилизованите украинки нито една не се хвана на работа по черноморието за 1000лв заплата, макар че в украйна заплатите масово са били по $100-150!Май ако бяха настанени в бежанските лагери като авганистанците а не в хотелите безплатно, тогава може би щеше да им се доработки и сами да я потърсят в бюрата по труда!
1
 
1
 
8
khao до: юрист
преди 1 месец
Няма профилна снимка
не се заяждам ... само питам. Не съм адвокат. но е добре да знам ако жената започне да ми създава ядове? :) :D
1
 
3
 
7
khao до: юрист
преди 1 месец
Няма профилна снимка
как дете под 18 минава само границата ... законно? ..без придружител? поне в България това не е възможно, закона изисква да има придружител и още няколко документа освен паспорта.

Още от Европа
Финландия и Швеция подписаха протоколите за членството си в НАТО