IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианците ще могат да пътуват свободно дори в чужбина от 3 юни

Мярката е част от усилията на премиера Джузепе Конте за съживяване на икономиката на страната след блокадата заради коронавируса

10:09 | 16.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Премиерът Джузепе Конте ще отвори националните граници на Италия и ще позволи на гражданите да се придвижват свободно в страната от 3 юни, предава Bloomberg. Това е ключова стъпка в усилията му за съживяване на икономиката след над два месеца блокада.

Италианците ще могат да се придвижват свободно, показва указ на правителството, публикуван рано сутринта в събота. Той потвърждава, че някои бизнеси ще отворят на 18 май, но събиранията на обществени места остават забранени.

Португалия, Испания и Гърция също смекчиха някои от мерките си, пораждайки оптимизъм, че пострадалите икономики в Южна Европа могат да започнат да се възстановяват от кризата с COVID-19.

Конте направи съобщението часове след като Италия регистрира 242 смъртни случая, свързани с вируса, в петък спрямо 262 ден по-рано, а броят на новопотвърдените случаи е най-ниският от четири дни насам. Макар че отговорността беше прехвърлена на регионите, правителството може да наложи отново ограничения, включително блокада по места, за да контролира ново нарастване на случаите.

Конте, който затвори по-голямата част от икономиката в началото на март, за да се бори с разпространението на коронавируса, позволи на промишлени предприятия и строителни компании да заработят отново на пълен капацитет в началото на този месец, като в същото време предостави на италианците малко повече свобода с разрешаването на дейности като разходки, джогинг и посещения на роднини и приятели.

Администрацията одобри втори пакет от стимули на стойност 55 млрд. евро (59,5 млрд. долара) в сряда в опит да намали икономическите последици от пандемията. Планът е съсредоточен върху ликвидността на бизнесите и помощ за семействата, пострадали от блокадата. Пакет от 25 млрд. евро беше приет през март.

Европейската комисия прогнозира, че икономиката на Италия ще се свие с 9,5% тази година, докато Bloomberg Economics предвижда спад с 13%. На фона на срива на данъчните приходи и отчаяната нужда от стимули огромният дълг на страната ще нарасне доста над 150% от брутния вътрешен продукт, съобщи Комисията.

Област Ломбардия около Милано, която пострада най-тежко от пандемията, още не е решила кога ще позволи на магазините и ресторантите да отворят отново врати, тъй като губернаторът Атилио Фонтана очаква още данни от експерти, преди да вземе окончателно решение, заяви в петък кметът на Милано Джузепе Сала. Италия Италия

Португалия, която зависи от туризма за около 15% от икономиката си, планира да отвори отново плажовете на 6 юни с правила за дистанциране и ограничения за размера на тълпите, каза в петък премиерът на страната Антониу Коща в Лисабон. Гърция ще разхлаби ограниченията за вътрешни пътувания идната седмица, въпреки че фериботите ще могат да се движат само наполовина пълни.

Испания реши да позволи на около 70% от населението да навлезе във втората фаза на смекчаването на блокадата. По-строги ограничения остават в сила за Мадрид и Барселона, въпреки че магазините в двата големи града вече не трябва да насрочват предварително срещи с клиенти, съобщи здравният министър Салвадор Ила.

В Северна Европа правителството на Борис Джонсън е затънало в спор с профсъюзите в Англия дали да разреши на основните училища да отворят отново врати на 1 юни. Профсъюзите искат приоритетно тестване преди разрешаването на учителите да се завърнат в класната стая. Становището им е подкрепено от лекарския профсъюз, според който училищата трябва да останат затворени, докато броят на заразените с коронавирус намалее.

Във Великобритания има над 238 хил. потвърдени случая, което поставя страната на трето място в света след САЩ и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
що кво им е, да не са гърбави ? .... или дан би да носат несъществуващи "зарази" ? ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още