IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската централна банка намали прогнозата си за растеж на икономиката

Тя даде сигнал, че Италия може да е изпаднала в рецесия в края на 2018 г.

21:33 | 18.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианската централна банка намали прогнозата си за икономическия растеж през тази и следващата година и в същото време отправи сигнал, че третата по големина икономика в еврозоната може да е изпаднала в нова рецесия в края на 2018 г., съобщава Bloomberg.

Икономиката на страната се е разширила с 0,6% тази година и ще нарасне с 0,9% догодина спрямо прогнозираните по-рано съответно 1% и 1,1%, съобщи централната банка в тримесечния си икономически бюлетин.

„Публикуваните нови данни за международната търговия, икономическата активност и бизнес настроенията в Италия и еврозоната показват не толкова благоприятно развитие на световната и на италианската икономика“, посочва се в доклада.

Италия опитва да се измъкне от дългогодишната икономическа стагнация, а Европейската комисия прогнозира, че страната ще има най-бавния ръст сред 19-те страни членки на еврозоната тази и следващата година. Популисткото правителство разчита на експанзивния си бюджет и програми за стимулиране на икономическия растеж.

Италианските държавни ценни книжа ограничиха ръстовете си след публикуването на доклада на централната банка, като доходността по 10-годишните облигации нарасна до 2,76%. Това сви разликата с еквивалентните германски държавни ценни книжа до около 250 базисни пункта, което е с приблизително 75 базисни пункта под пика от ноември.

Ревизираните прогнози сочат чувствително намаляване на очакваните инвестиции тази година, които трябва да нараснат с 0,6% спрямо предвижданите преди това 2,1%. Повишаването на потреблението на домакинствата през 2019 г. също беше ревизирано надолу до 0,6% спрямо прогнозирания преди това ръст от 1%.

Централната банка съобщи, че икономиката може да се е свила в края на миналата година, което фактически е сигнал, че страната е навлязла в рецесия след свиването с 0,1% през третото тримесечие.

„Моделите за прогнозиране на Италианската централна банка показаха, че през четвъртото тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт на Италия може отново да е намалял след лекия спад, регистриран през трите предходни месеца“, съобщава банката. Това „може да се отрази негативно на условията за вземане на кредити и доверието на домакинствата и компаниите, а по този начин и на икономическата дейност“, допълва същият източник.

В ревизирания си бюджетен план през декември италианското правителство съобщи, че очаква икономиката да нарасне през четвъртото тримесечие, като компенсира регистрирания спад в предходните три месеца.

По-рано тази седмица допитване на базираната в Рим централна банка показа, че италианският бизнес е станал песимистичен към растеж в последните месеци на 2018 г. и че мнението му за общото икономическо положение се е влошило значително във всички сектори.

Италианската статистическа служба Istat ще публикува първоначалните си данни за брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 31 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още