IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската политическа криза повлече надолу акциите на банките

Цените на облигациите на страната попаднаха под огромен натиск, а доходността нарасна силно

12:16 | 09.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Книжата на&nbsp;<strong>UBI Banca</strong>&nbsp;са надолу с 3,8%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Книжата на UBI Banca са надолу с 3,8%. Снимка: Ройтерс

Италианският вицепремиер Матео Салвини възнамерява да се възползва от нарастващата си популярност и настоява за провеждането на нови избори в Италия.

Така политическата криза в Италия се възобнови и вниманието на борсовите участници се фокусира върху политиката на дясната популистка партия Лига и особено върху бюджетните разходи.

В резултат на това цените на облигациите на страната попаднаха под огромен натиск и доходността по десетгодишните държавни облигации нарасна до 1,71 процента. Преди 2 дни тя беше 1,4 процента.

Банките държат големи дялове от италианските облигации, така че това се отрази веднага на акциите им. Книжата на UBI Banca са надолу с 3,8%, а тези на Unicredit – с 3,3%. За Intesa Sanpaolo понижението е с около 2,8%.

Еврото се възстанови леко в петък, като тази сутрин европейската обща валута се търгуваше за 1,1196 долара. След обявяването на правителствения разрив в Италия еврото поевтиня в четвъртък вечерта до 1,1177 долара. Европейската централна банка (ЕЦБ) беше определила референтна ставка в четвъртък на ниво 1,1193 долара (сряда – 1,11202) долара.

След само 14 месеца на власт популистката управляваща коалиция на дясната Лига и антисистемното движение „Пет звезди“ се срива. Министърът на вътрешните работи и председател на Лигата Матео Салвини не вижда общо бъдеще за алианса и призова в четвъртък за нови избори.

Премиерът Джузепе Конте обвини в четвъртък вечерта в Рим лидера на дясната партия, че иска да извлече полза от одобрението, на което партията му се радва в момента.

Популярността на италианския вътрешен министър нарасна благодарение на безкомпромисната му антимигрантска позиция. Публикувано миналата седмица допитване на агенция Winpoll от бизнес изданието Il Sole 24 ore показа, че подкрепата за „Лига“ е 39%. Това я превръща в най-популярната партия в страната, като тя е увеличила подкрепата си над два пъти спрямо парламентарните избори миналата година.

Италия е третата по големина икономика в еврозоната и страда заради отслабващата си икономика и високо ниво на дълговете. 

По-късно днес се очаква рейтинговата агенция Fitch Ratings да преразгледа рейтинга на Италия, който в момента се оценява на ниво BBB, две степени над неинвестиционния рейтинг. Както Societe Generale, така и Danske Bank смятат, че рейтингът ще остане непроменен,  като се има предвид, че конфликтът с ЕС за бюджета засега не е актуална тема. SocGen препоръчва на инвеститорите да поддържат позиция "overweight" за италианските облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още