IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската прокуратура иска съд за ръководители на рейтингови агенции

Standard & Poor's и Fitch са отговорни за манипулиране на пазарите чрез разпространяване на неверни, неоснователни и непредпазливи прогнози, смятат прокурорите

15:53 | 12.11.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Италианската прокуратура иска съд за ръководители на рейтингови агенции

Италианската прокуратура поиска да бъдат подведени под отговорност ръководители на международните рейтингови агенции Standard & Poor's и Fitch, съобщи ИТАР-ТАСС.

В публикувано днес изявление на прокуратурата в град Трани се посочва, че пред съда по обвинения в манипулиране на икономическото положение трябва да се изправят бившият президент на Standard & Poor`s Девен Шарма, заемал поста между 2007 и 2011 г., главният изпълнителен директор на Fitch Дейвид Райли, както и още петима мениджъри от двете рейтингови агенции.

Искането на прокуратурата за започването на съдебен процес е подкрепено от изводите от разследване, започнало преди няколко години и имащо за свой обект дейността на рейтинговите агенции.

Представители на италианските следствени органи твърдят, че Standard & Poor's и Fitch са отговорни за „манипулиране на пазарите чрез разпространяването на неверни, неоснователни и непредпазливи прогнози, довели до негативни последици за икономическо-финансовата и банковата ситуация в страната“.

Следствените действия, които включваха и обиски в италианските офиси на рейтинговите агенции, бяха провеждани и спрямо Moody's, но до момента към нея няма предявени претенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още