IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският финансов министър: Икономиката е в стагнация, а не в рецесия

Според Джовани Триа фискалните правила на Европейския съюз са сбъркани и трябва да бъдат променени, за да се засили икономическият растеж

16:25 | 13.01.19 г.
<p>
	Италианският министър на икономиката Джовани Триа. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Италианският министър на икономиката Джовани Триа. Снимка: Архив Ройтерс

 

Икономиката на Италия вероятно е във фаза на стагнация, а не в рецесия, заяви финансовият министър на страната Джовани Триа в интервю за вестник Corriere della Sera, добавяйки, че дефицитът на страната ще бъде под контрол, съобщава Bloomberg.

Според Джовани Триа фискалните правила на Европейския съюз са сбъркани и трябва да бъдат променени, за да се засили икономическият растеж.

„Не виждам рецесия, виждам ситуация на стагнация“, каза Триа. Той обаче предупреди, че е необходимо да се изчака излизането на данните за БВП за последните три месеца на миналата година, които ще бъдат публикувани в края на януари.

Италианската икономика се сви с 0,1% през третото тримесечие на 2018 г., а ако бъде отчетено понижение на БВП и през последното тримесечие на годината, то това ще е сигнал за рецесия. Част от последните негативни макро икономически данни се оказа и спадът с 1,6% при промишленото производство през ноември.

„Италия е решена да намали дълга си и да запази дефицита си под контрол“, каза още Триа. Финансовият министър добави, че се надява на икономически ръст през следващите две или три години въпреки противоположните прогнози.

Запитан има ли нещо, което смущава съня му, Джовани Триа заяви, че нивото на безработица в страната е 10,5% през ноември, далеч над нивото от 7,9% за еврозоната като цяло.

След сблъсъка с Европейската комисия, която отхвърли първоначалния проектобюджет на Италия за 2019 година, правителството на антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната Лига прие да намали заложения бюджетен дефицит от 2,4 на сто до 2,04 процента.

Предишното левоцентристко правителство залагаше бюджетен дефицит от 1,6 процента за 2018 година и 0,8 на сто за 2019 година, преди да се постигне балансиран бюджет през 2020 година.

За 2017 година бюджетният дефицит бе 2,4 на сто от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още