IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският парламент одобри реформата на пазара на труда

Тя ще даде възможност на работодателите да уволняват служители с постоянен трудов договор, за да улеснят навлизането на младежите на трудовия пазар

10:09 | 28.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Италианският парламент одобри реформата на пазара на труда

Долната камара на италианския парламент одобри реформата на пазара на труда, която е сред най-важните елементи в антикризисната програма на правителството на Марио Монти, съобщи ИТАР-ТАСС.

В подкрепа на реформата гласуваха 393-ма депутати, 74-ма бяха против, а 46 се въздържаха. Програмата вече бе одобрена от горната камара на парламента.

Преди гласуването Монти се обърна към депутатите за подкрепа в реализирането на необходимите реформи в страната. Освен това реформата на пазара на труда бе сред ангажиментите, поети от Италия пред Европейския съюз.

Целта на реформата е понижаване на безработицата, особено сред италианските младежи.

Сред най-спорните пунктове в нея бе промяната на т. нар. чл. 18, който не позволяваше на работодател да уволнява свой служител, с когото е сключил постоянен трудов договор. Профсъюзите разглеждат нормата като гаранция за работника, докато предприемачите настояват, че тя пречи на навлизането на младежите на трудовия пазар.

Настоящото експертно правителство реши да отмени този член в настоящия му вид, което предизвика поредица от демонстрации.

По искане на две опозиционни партии в долната камара дори бе поставен въпросът за гласуване на вот на недоверие на министъра на социалната политика на страната Елза Форнеро, като то бе насрочено за 4 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още