IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианските банки постепенно разпродават лошите си заеми

След години, в които не направиха нищо, за да се справят с бремето си от необслужвани заеми, италианските банки най-накрая си вършат работата

20:48 | 20.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианската централна банка публикува нови данни за лошите дългове, които осакатяват финансовата система на страната. След години, в които не направиха нищо, за да се справят с бремето си от необслужвани заеми, италианските банки най-накрая си вършат работата, коментира Bloomberg.

В същото време консултантската къща Deloitte изчислява, че макар че обемът на продадените лоши дългове се е забавил през първата половина на годината, „трескавият“ темп на сделки, договаряни в момента, сигнализира ускоряване на дейността през второто полугодие.

„Италия тази година вероятно ще бъде най-активният пазар на лош дълг в Европа", казва Deloitte в свой скорошен доклад. „Ценообразуването стана много по-реалистично през последните 18 месеца и в резултат на това сделките се правят по-бързо“.

Новите регулации, въведени в Италия през последните години, включват ограничения върху кредитополучателите за блокиране на възстановявания и закони, позволяващи лизинги на недвижими имоти да бъдат събирани в секюритизации, са привлекли повече купувачи на пазара.

Нещо повече, в началото на 2018 г. трябва да влязат нови счетоводни правила, които ще задължат банките да включват очакваните загуби в счетоводните си баланси, както и реализираните си загуби.

Перспективата за тази промяна „ще продължи да бъде катализатор за усилията на банките в еврозоната да намалят необслужваните заеми“, сочи анализаторът на Bloomberg Intelligence Джонатан Тайс. Макар че последната низходяща в необслужваните заеми да е окуражаваща, банките трябва да бъдат реалистично настроени към цените, на които са готови да продадат лошите си заеми.

Сегашната обща сума от необслужвани заеми в размер на 174 млрд. евро продължава да бъде бреме за италианската икономика. Еврозоната като цяло се задушава от лоши заеми за почти 1 трлн. евро. Допълнителни разтоварвания на това бреме може да даде онова ускорение, от което се нуждае зараждащото се икономическо възстановяване на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още